Derfor får hundefrisørene fortsette å jobbe

PLEIE: Puddelen Felix får pleie av Sombor Vizi hos Vizi Dog Studio. Han er nøye med renhold selv om dyr antas ikke å være smittekilde for koronaviruset.

PLEIE: Puddelen Felix får pleie av Sombor Vizi hos Vizi Dog Studio. Han er nøye med renhold selv om dyr antas ikke å være smittekilde for koronaviruset. Foto:

Mens frisørene i byen er stengt er hundefrisør Zsombor Vizi fortsatt i gang, selv om koronaviruset herjer.

DEL

Hunden Felix koser seg mens Zsombor Vizi hos Vizi Dog Studio pleier og friserer han.

- Jeg grubler mye på det som skjer, på hele situasjonen og hvordan det kommer til å bli. Det er merkelige dager, men vi er fortsatt i drift. Vi er nødt til å være forsiktige, sier Vizi.

– I forrige uke opplevde jeg en et markant bortfall av kunder, cirka 50 prosent kanselleringer de første tre dagene, men allerede nå er jeg tilbake på normal trafikk. Jeg tror god informasjon fra myndighetene har roet folk litt.

Vasker ofte

Mens frisørsalongene i byen er stengt, kan hundefrisøren fortsatt holde på.

Men, han tar sine forholdsregler.

I resepsjonen står det en flaske Antibac. Resepsjonen og behandlingsrommet er stengt med en grind.

– Jeg er nøye med vasken av lokalene hver dag. Hver morgen, hver ettermiddag. Dørhåndtakene sprites. Tar jeg i hundene så sprites hender, mens jeg sørger for å desinfisere hundehalsbånd og seler. Jeg er ekstra nøye.

– Og jeg holder en avstand til kundene mine.

– Jeg ser det på kundene mine, at de kvier seg for å ta i dørhåndtakene når de går inn og ut av salongen, og at de snakker til meg på avstand. Det er helt greit slik situasjonen er nå. Vi må alle være forsiktige.

– Kan hunder være koronasmittebærere?

– Dette er et nytt virus, og det er litt usikkert om hunder kan være smittekilder. Det jeg kan si er at hunder generelt sett har sterkere immunforsvar mot virus enn mennesker.

Mattilsynet skriver på sine sider:

– Selv om viruset i utgangspunktet antas å ha oppstått hos dyr, er det foreløpig ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr vil kunne utgjøre en smittekilde for sykdom hos mennesker eller dyr i Norge.

Ifølge Mattilsynet utgjør heller ikke koronaviruset en fare for dyrehelsen i Norge.

– Det er ikke meldt om sykdomstilfeller hos dyr som følge av infeksjon med dette viruset. Viruset er først og fremst et folkehelseproblem og ikke et dyrehelseproblem.

Men Mattilsynet anbefaler likevel god håndhygiene i kontakt med dyr.

Strengt på dyreklinikken

Nabo til hundefrisørsalongen i krysset Vangsvegen og Ringgata er Hamar Dyreklinikk. Der fikk ikke Hamar Dagblad slippe inn.

Her har man innført restriksjoner på hvem som får komme inn på grunn av Covid 19. Dørene var stengt, og man slapp kun inn en kunde med dyr av gangen.

STENGTE DØRER: Kundene hos Hamar Dyreklinikk må vente ute før det gis behandling. Klinikken har stengt dørene.

STENGTE DØRER: Kundene hos Hamar Dyreklinikk må vente ute før det gis behandling. Klinikken har stengt dørene. Foto:

Hamar Dyreklinikk opplyser på plakater at de ønsker, så langt det er mulig, at dyreeierne leverer inn dyret og venter utenfor, slik at eventuell smitte begrenses til veterinærene.

Artikkeltags