Derfor inntar kunsten uteområdene i byen

PÅ KOIGEN: – Fint å vise kunsten på denne plassen, sier kunster Roar Kjærnstad foran sitt verk «Sommerfuglens skjeber».

PÅ KOIGEN: – Fint å vise kunsten på denne plassen, sier kunster Roar Kjærnstad foran sitt verk «Sommerfuglens skjeber». Foto:

Hamars uteområder har i løpet av to år fått et solid kunstløft. Nå er ni kunstverk er på Koigen og et nytt kunstverk i gangen ned mot parkeringshuset i Vestre Torg avduket.

DEL

Se alle Koigen-kunstverkene nederst i saken!

– En veldig god eksponeringsplass. Mange vil se kunsten og med landskapet rundt blir det en installasjon som rommer mer enn å se bildet i et galleri, sier kunstner Roar Kjærnstad.

Bak han henger en stor forstørrelse bildet «Sommerfuglens skjebner» på aluminium.

– Uforutsigbart insekt

Tanken rundt «byromskunst» er å by på kunst der folk ferdes.

Nå er ni kunstverk, som står vakkert plassert på rekke på Koigen, avduket.

Kjærnstad og åtte andre kunstnere med tilknytning til Hamar og Mjøsa har også fått i oppdrag å lage malerier, inspirert av Sverre Pedersens bykart «En sommerfugl» fra 1924.

– Det er inspirerende at Sverre Pedersens gamle byplan gir inspirasjon til så mange uttrykk. All ære til ideen, prosjektet og kunstnerne, sier Einar Busterud, og fortsetter:

– Ingen vet hvor sommerfuglen flyr. Og den kan skifte form og farger. Den er uforutsigbar. Og det bør også en by være. Det er det som gjør det spennende å bo i en by.

Kjærnstad forklarer sitt kunstverk:

– I min versjon har jeg tatt for meg det sårbare: Insektene som er i faresonen. Er sommerfuglen i bildet mitt død eller levende? Den ligger kanskje på en blomstereng eller en rose. Jeg studerte hvordan sommerfuglene så ut på nært hold, tok masse fotografier og prøvde sågar å fange sommerfugler.

– Hva tenker du i dag om sommerfugler etter å ha jobbet med dem?

– Det er et vakkert og viktig insekt.

BLOMST: Kjell Nymoen fikk blomster av ordfører Einar Busterud under åpningen.

BLOMST: Kjell Nymoen fikk blomster av ordfører Einar Busterud under åpningen. Foto:

Foruten Kjærnstad ble kunstnerne Inger Helene Hodø, Anna Louise Andersen, Maria Natalie Skjeseth, Hedda Roterud Amundsen, Bjørnulf Dyrud, Jan Baker, Åse Frøyshov og Kjell Nymoen utfordret til å gi sine tolkninger av sommerfuglen, som motiv eller betydning.

– Sommerfugl betyr transformasjon, håp og styrke, forklarer arrangementsansvarlig Therese Enger hos Hamar bibliotek.

– Og denne serien på Koigen gjør det lett for alle å se og oppleve billedkunst. Den har fått den beste plasseringen vi kunne tenke oss.

Vil spre glede

Inne i gangtunnelen til Vestre Torg er kunstneren Anette Moi i gang med å lage parkeringshuskunst:

– Jeg maler folk, sentrum og byliv. Folk på tur, folk som bader og folk som drikke kaffe. Forhåpentligvis blir folk som passerer veggmaleriene glade når de går ut og glade når de går hjem igjen.

– Bildene skal spre glede og få folk i godt humør.

GLEDE: Anette Moi vil spre glede med sine humoristiske veggmalerier, som nå er på plass i gangen til Vestre Torg parkeringshus. I bakgrunnen står Randi Kongsli fra Hamar kommune.

GLEDE: Anette Moi vil spre glede med sine humoristiske veggmalerier, som nå er på plass i gangen til Vestre Torg parkeringshus. I bakgrunnen står Randi Kongsli fra Hamar kommune. Foto:

Hun er fra Stavanger og det er første gang hun er i Hamar:

– Det er en veldig fin by med fin omkringliggende natur. Det er en spennende kontrast mellom byen og naturen her. Også er det mye fin design og kunst å se her fra før av. sier 36-åringen.

Hun er utdannet grafisk designer og har vært kunstner siden 2013.

– Jeg har malt en del vegger. Det er kjekt å jobbe med vegger fordi folk går forbi mens du jobber, og de henvender seg til deg mens du oppfører kunsten, sier Moi.

Kommer mer

Randi Kongsli fra kultur og frivillighet Hamar kommune er med og bistår kunstneren:

– Hamar er Innlandets urbane hjerte, og man må få byens identitet inn i en morsom form med glade farger og humor. Overordnet er motivasjonen rundt byromskunsten og gatekunstprosjektene å skape visuelle, kulturelle uttrykk i byen, sier Kongsli, som forteller at kommunen bruker lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere for å utsmykke utearealene.

Tidligere fikk i byromskunst-prosjektet fått malt orrhanen i Stangevegen bortenfor Hamar stasjon, der den spanske kunstneren Sabek toket Hamars kommunevåpen. På Singergården ved Grandsenteret laget han en kråke.

Og på Casa Blanka-bygget laget Ingunn Dybendal en spektakulær veggkunst som ble avduket i 2018.

– Det vil dukke opp mer kunst der folk ferdes, lover Kongsli.

KUNST 4: «Alle de inntrykkene jeg sitter igjen med etter dagens scrolling er over - kartlagt og presset inn i en form» av Hedda Roterud Amundsen.

KUNST 4: «Alle de inntrykkene jeg sitter igjen med etter dagens scrolling er over - kartlagt og presset inn i en form» av Hedda Roterud Amundsen. Foto:

KUNST 6: «Metamorfose» av Jan Baker.

KUNST 6: «Metamorfose» av Jan Baker. Foto:

KUNST 5: «Sommerfugl» av Bjørnulf Dyrud.

KUNST 5: «Sommerfugl» av Bjørnulf Dyrud. Foto:

KUNST 2: «Vicotory» av Anna Louise Andersen.

KUNST 2: «Vicotory» av Anna Louise Andersen. Foto:

KUNST 1: «Vi er den del av noe mye mye større» av Inger Helene Hodøl.

KUNST 1: «Vi er den del av noe mye mye større» av Inger Helene Hodøl. Foto:

KUNST 7: «TricoloreRød» av Åse Frøyshov.

KUNST 7: «TricoloreRød» av Åse Frøyshov. Foto:

KUNST 8: «Tale til solsikke» av Kjell Nymoen.

KUNST 8: «Tale til solsikke» av Kjell Nymoen. Foto:

KUNST 3: «Nå» av Maria Natalie Skjeseth.

KUNST 3: «Nå» av Maria Natalie Skjeseth. Foto:

Artikkeltags