Derfor stenger de ikke skolene i Elverum ennå: – Vurderer det som trygt

STENGER IKKE: Kommuneoverlege i Elverum kommune, Knut Skulberg, forklarer hvorfor de ikke stenger skolene i Elverum ennå.

STENGER IKKE: Kommuneoverlege i Elverum kommune, Knut Skulberg, forklarer hvorfor de ikke stenger skolene i Elverum ennå. Foto:

Onsdag ble alle ungdomsskolene i Ringsaker kommune stengt. I Elverum holder de foreløpig åpent og vurderer situasjonen fortløpende.

DEL

(Østlendingen) I motsetning til i Ringsaker er det ikke påvist koronasmitte hos noen i Elverum. Flere er testet. Så langt har alle testene vært negative.

Det er heller ikke påvist smitte i Engerdal, men her har de torsdag formiddag besluttet å sende elevene på ungdomsskolen hjem. I Åmot stenges ungdomsskolen fra fredag.

I Elverum var det torsdag formiddag ingen planer om å stenge barnehager og skoler.

– Det vil være en vurdering av nytte i forhold til risiko. Vi har ingen tilfeller av koronasmitte i kommunen, begynner kommuneoverlege Knut Skulberg.

SISTE NYTT PÅ KORONAVIRUSET

Stor inngripen i samfunnet

Han forklarer at en stenging av særlig grunnskolene og barnehagene vil ha stor innvirkning på samfunnet.

– Det er svært viktig at grunnskolene og barnehagene fungerer som vanlig lengst mulig. Vi følger med kontinuerlig og vurderer fortløpende. Vi må se på hvor stor inngripen dette har på samfunnet, fortsetter han.

– Hva skal til for at en skole blir stengt?

– Det vil være en vurdering av flere forhold. Det går på om det er smitte på skolen og om skolen har satt inn tiltak for å redusere smitterisiko. På Elverum videregående skole har de laget større avstand mellom pultene og stengt kantina, så her er det gjennomført tiltak ut fra det som er anmodet.

Tiltak som å flytte pultene fra hverandre er ikke gjort i grunnskolene i Elverum, men i barnehagene blir alle foreldre nå bedt om å vaske sine egne og barnets hender både ved levering og henting.

Krever skolene stengt

Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne gikk onsdag kveld ut og krevde at alle skolene i landet bør stenges.

– Norge må også stenge ned våre skoler og barnehager, og oppfordre både private og offentlig ansatte om å ta hjemmekontor der de kan i en periode til vi får kontroll på situasjonen, skriver Daria Maria Johnsen (MDG) i en e-post til VG.

Kommunelegen i Elverum sier han vurderer situasjon som trygg.

– Det må bli en sentral bestemmelse hvis alle skoler skal stenges. Avgjørelsen som er tatt her, føler jeg er trygg, sier Skulberg.

Onsdag kom det flere retningslinjer fra Fylkesmannen i Innlandet og senere kommunene. I Elverum skal for eksempel ikke arrangementer med mer enn 50 deltakere avholdes.

– Så hvorfor holdes skolene åpne?

– Ved arrangementer kan det komme personer fra ulike områder. Vi vet det er spredning i nabokommuner. Arrangementer vil øke risiko for smitte i større grad enn en klasse med de samme elevene som har sammen i lengre tid og utgjør en mer beskyttet populasjon.

Artikkeltags