Utelivsnæring har blødd gjennom pandemien og har måtte forholde seg til et regelsett i stadig endring, uforutsigbarhet og kompensasjonsordninger som for bransjen ikke framstår som plaster på såret, men mer som salt i såret. Den krevende regelverkakrobatikken medførte at Nelly på Hamar har holdt stengt siden 4. januar og Marius O. Sund på Docile legger ikke skjul på at det i det lange løp også ville lønt seg for Docile å holde stengt. Med de nasjonale retningslinjene som trådde i kraft forrige uke ser det imidlertid endelig ut som det skal være mulig å tjene penger for utelivsbransjen igjen, særlig med tanke på at gjenåpningstrinnet sammenfaller med både knallvær og fotball-EM.

– Kan bli en fin sommer

Med skjenkestopp ved midnatt i stedet for kl. 22 vil det altså bli mulig for pubgjestene å få med seg EM-kampene som starter kl. 21. For pubene kan dette være meget innbringende timer og Sund håper lempningene på retningslinjene kombinert med mye fotball på TV skal få folk ut igjen.

– Vi er så klart veldig glade for at det nå åpnes opp igjen og veldig glade for at det ikke lenger er spiseplikt. Det ble jo bare som en inngangsbillett for å få kjøpt øl og det ble kastet store mengder mat. Det blir uansett ikke hæla i taket her ettersom bransjen fortsatt er underlagt ganske strenge retningslinjer. For å kunne opprettholde avstand kan ikke vi ha flere enn 21 personer i lokalet, sier Sund som håper den kommende måneden skal by på gode omsetningstall.

– Hvis ikke retningslinjene igjen forandres så kan vi absolutt gå en fin sommer i møte og det at det er EM kan fort trekke en del folk, men om Norge hadde vært med ville det nok vært enda mer trøkk. Tidligere har det vært litt varierende trafikk her i forbindelse med EM. Storkampene trekker vanligvis ganske bra med folk, men det er nok ganske mange land som ikke har så stor appell hos de fotballinteresserte, sier Sund.

Savner dartspillerne

Men Docile er ikke bare et egnet sted for dem som ønsker å se fotball på storskjerm. Det er også et av stedene byens mange dartspillere møtes og mangelen på seriespill gjennom året er noe som merkes godt på omsetningen på Docile. Det er nemlig tre divisjoner lokalt, men kun toppdivisjonen har fått lov til å spille organisert. Med tre divisjoner i drift var det gjerne kamper flere dager i uka, og med fire personer pr. lag og kamper som gjerne varer i rundt tre timer suser det jevnt i kranene på disken på Docile takket være dartspillerne. Sund, som sjøl er en habil dartspiller, er bekymret for frafallet og følgelig for omsetningen på puben.

– Det har periodevis vært mulig for dem å møtes privat for å spille, men ikke organisert. Nå håper jeg det åpnes for seriespill igjen for i motsatt fall frykter jeg for frafallet. Og de er en viktig gruppe for pubdrift i byen, sier Sund.