I vår åpnet Uff second hand ny butikk på Torghjørnet i samarbeid med Resirkula og butikken med navnet UFF x Resirkula har allerede blitt en plass som trekker til seg folk fra store deler av regionen. Resirkula står også for driften av Sy-den; en systasjon med symaskinutleie og en rekke sykurs. I forbindelse med Sommerskolen i regi av Hamar kommune ble det arrangert sykurs på Torghjørnet i sommerferien og dette var så populært at det ble en ny runde i høstferien. Også dette ble nesten fullt. Kjønnsfordelingen på kursene trenger man ikke excel-ark for å holde styr på.

– Det har bare vært jenter, forteller driftsansvarlig på Resirkula Karen Tømte.

– Gutta kommer nok etter. Det er jo ofte menn som er skreddere og mestrer syfaget, sier klesdesigner Anja Hekne.

Klesindustrien er versting

Hun har to reparasjonskurs på Sy-den i disse dager, hvor det første var i går. Der lærer hun bort hvordan man kan reparere ulike klær, både med «usynlige» teknikker, men også dekorative teknikker som synliggjør reparasjonen. Teknikken kalles sashiko og kommer opprinnelig fra Japan. Teknikkene som læres bort kan brukes på alt fra raggsokker og ullundertøy til skjorter og bukser. Hekne er en del av den internasjonale bevegelsen slow fashion, som er en motvekt til bruk- og kast- industrien. Klesindustrien står for større utslipp av klimagasser enn sjøfart og klimagasser til sammen.

– Noe av det viktigste vi kan gjøre for miljøet er å senke forbruket vårt. En av verstingene her er klesindustrien. Det produseres altfor mye klær og det kastes altfor mye klær. Fast fashion har blitt et problem for kloden vår. De store kleskjedene prøver stadig å gjøre grønne tiltak, men lite handler om å forlenge plaggets levetid eller minimere forbruket, sier hun.

Fikk Skavlan på besøk

Jenny Skavlan har vært en viktig bidragsyter i Norge når det gjelder å sette søkelyset på gjenbruk og redesign. Nylig var hun og de øvrige sy-influencerne i «Join the fæbrik» på Torghjørnet for å se hva UFF x Resirkula hadde å by på og Skavlan var veldig begeistret over tilbudet der. På deres Instagram-konto ligger det nå to episoder fra Hamar hvor de fire sy-influencerne med stor begeistring boltret seg i klær de fant på UFF x Resirkula.

Ser en fin tendens

Hekne er nøye når det skal velges ut materialer til bruk i hennes egen kolleksjon og bruker kun økologiske, resirkulerte og naturlige stoffer og garn.

Hun synes det er leit at det å reparere noe er i ferd med å bli en glemt kunstart.

– Det er blitt veldig billig å kjøpe nytt og folk har ikke store nok kunnskaper om det å reparere, men vi ser tendenser til at det er i ferd med å snu. I større byer drar folk ut for å reparere, etter samme modell som f. eks strikkecafèer og på Sørlandet er det kommuner som trykker opp brosjyrer hvor det står hvor det går an å få reparert ting, sier Hekne.