Gå til sidens hovedinnhold

– Det har vært kjedelig å ha stengt

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det blir herlig å gjenåpne museet! sier direktør Magne Rugsveen i forkant av gjenåpningen av Domkirkeodden tirsdag.

Stengetiden går mot slutten for museene.

– Denne helgen skulle vi egentlig hatt et ytrende liv med Middelalderfestivalen på museumsområdet, men slik ble det jo som kjent ikke, sier direktør hos Anno Domkirkeodden, Magne Rugsveen.

– Kjedelig vår

For Hedmarksmuseet er hovedoppstarten på tirsdag, men de har en tjuvstart søndag, hvor man har invitert til en slags «middelalderaperitif» i Hamardomen.

Her blir det to forestillinger med maks femti personer til stede. Det blir åpning av steinutstillingen «Lapidarium havarerte» samt ulike innslag av middelalderaktiviteter og musikk. Et gratisarrangement, som krever forhåndspåmelding, hvor Rugsveen spår at det blir rift om plassene.

Men selve gjenåpningen av museet skjer tirsdag:

– Herfra og utover holder vi åpent hver dag, med unntak av mandager. De fleste norske museer har mandagsstengt, men vi har hatt åpent. Nå stenger vi også på mandager på grunn av den spesielle bemanningssituasjonen ved museet akkurat nå.

– Det blir samme opplegget som tidligere, med Hamardomen åpent som vanlig, men med litt kortere åpningstider (11-16).

– Vi håper på et like stort besøk i år som tidligere, i og med at man nå vil få mer norske turister på rundreise i landet vårt.

– Hvordan blir det å åpne?

– Vi gleder oss veldig til å åpne dørene for det er jo samfunnsoppdraget vårt å holde åpent for publikum. Hvis vi er bekvemme med å holde museet stengt, da er det noe som er fryktelig galt.

– Det har vært kjedelig å ha stengt, men vi kommer sterkt tilbake denne høsten, blant annet med det faste arrangementet «Liv i stuer og stasjoner», som vi arrangerer i samarbeid med Norsk Jernbanemuseum.

Kortere åpningstider

Jernbanemuseet gjenåpnet mandag.

– Det blir en annerledes sommer fordi vi ikke åpner alle husene i museumsparken som vanlig og biblioteket vil være stengt for besøk. De husene vi åpner vil være åpne veldig kort tid per dag, men samtidig fordi vi bemanner husene, vil man også få litt mer informasjon om det man kan se, sier markeds- og arrangementsansvarlig, Mette Larsen.

– I hovedutstillingen går publikum som vanlig på egen hånd, men besøkende vil oppleve at ikke alle installasjoner og aktiviteter er tilgjengelige. Blant annet vil mange av barnas favoritter, som lekekroken, togsimulatoren og lekelokomotivet «Urskog», være avsperret inntil videre.

Tertittoget vil bli satt i drift fra 23. juni, men vil kun ha plass til 22 passasjerer, og kjører færre turer per dag.

Minitoget Knertitten og Leikvangen vil ikke bli satt i drift foreløpig.

Kirsten Flagstad Museum åpner tirsdag, mens Norsk Utvandrermuseum gjenåpnes tirsdag 25. juni.