Gå til sidens hovedinnhold

– Det virker som de med et pennestrøk har stengt bowlinghaller uten å vite hvordan driften foregår

Når det i slutten av uka presenteres nye koronarestriksjoner håper eier av Bowling1, Stig Werner Hansen, at myndighetene har satt seg bedre inn i hvordan ting fungerer i en bowlinghall. – Vi er blitt plassert i en kategori vi ikke hører hjemme i, sier han.

Da de nye retningslinjene ble innført midt i desember betydde det en ny runde med nedstengning og permitteringer for Hansen og andre i samme bransje. Der står det nemlig at fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende skal holde stengt. Bowlinghaller sorterer under sistnevnte kategori ifølge myndighetenes definisjon og det mener Stig Werner Hansen er feil klassifisering.

– Fornøyelsesparker, lekeland, trampolineparker og «lignende» som vi har havnet i kategori med er noe helt annet og hos oss blir kundene tildelt en plass/bane på lik linje med en restaurant, vi har ingen problem med å drive med smittevernforsvarlig drift og hører ikke hjemme i kategorien som ble stengt, sier han.

– Som et treningssenter

Noe av det han reagerer på er at treningssentre kan holde åpent og han er tydelig på at denne bransjen er mer sammenlignbar med hans egen enn lekeland og fornøyelsesparker.

– Det er lettere for oss å legge til rette for smittevernforsvarlig drift enn treningssenter. På et treningssenter går du oftest alene og er der sammen med fremmede, mens du i en bowlinghall gjerne går du sammen med familien din eller tilsvarende nære. På et treningssenter flytter folk seg mellom apparatene. I en Bowlinghall er du på samme bane hele tiden, forklarer Hansen som mener at løsningen er relativt enkel.

– Treningssenter har stengt for gruppetreninger og medlemmene pålegges å holde avstand til hverandre. I en bowlinghall kan man stenge av spilleautomater og kun benytte bowlingbaner med avstand, sier han og legger til:

– Alle bowlinghaller er registrert som idrett og vi mener vi skal behandles likt som treningssenterbransjen og ikke lekeland, trampolineparker og andre forsamlingssteder.

En glemt bransje

Noen av reglene det forventes lemping på når regjeringen presenterer nye regler er dette med alkoholservering. Hos Bowling1 er det skjenkebevilling, men det er ikke bortfallet av mulighetene til å selge alkohol som Hansen reagerer på.

– Vi har ikke noen problem med å akseptere skjenkestoppen og mener ingenting om det. Hovedmengden av våre besøkende er barn, som ikke skulle berøres mer enn nødvendig, og familier.

Kinoer, museer og andre ting som har stort innslag av kommunal eller statlig drift er ikke berørt og absolutt ikke «tryggere» enn bowling, mener Hansen.

Han har også registrert at enkelte aktører i bowlingbransjen har hoppet bukk over retningslinjene uten at det får konsekvenser av alvorlig art.

– Vi reagerer sterkt på at staten «tillater» at enkelte bowlinghaller har åpent. Straffen for de som bryter reglene er at de pålegges å holde stengt, men ikke mer enn en kveld om gangen. Hvis et skjenkested hadde servert alkohol hadde det fått store konsekvenser og dette viser at vi er en «glemt» bransje og at staten selv ikke har kontroll, sier Hansen som virkelig håper noen med innsikt kan se på kategoriinndelingen på nytt.

– Det må være likhet for loven og jeg opplever ikke at det er det når en bowlinghall på 1500 kvadratmeter med relativt få mennesker inne samtidig må holde stengt mens alt annet sammenlignbart som treningssentre, butikker og cafeer får holde åpent med begrensinger. Det virker som de med et pennestrøk har stengt bowlinghaller uten å vite hvordan driften foregår, sier Hansen.