Øivind Krogrud, Terje Larsen og Steinar Nerem er alle ivrige padlere i Hamar Roklubb, og har lenge snakket om at de burde ta en litt lengre tur sammen, og da kom Mjøsa rundt fort opp som en potensiell tur.

– Så da tenkte vi at vi like gjerne kunne prøve å gjøre noe bra for andre samtidig. Vi tenkte først på en innsamlingsaksjon for ofrene i Ukraina, men ettersom kreft er noe vi alle har hatt ganske tett på, så landet vi på at vi heller ville gi pengene til Kreftforeningen, forteller Larsen.

Oppmerksomhet viktigst

Samtalene med Kreftforeningen var positive og produktive, så dermed var «Padletak mot kreft» en realitet. De har nå etablert en Facebookside med samme navn hvor du kan følge guttas tur rundt Mjøsa. Her står det også hvordan du kan støtte initiativet. Å ha med seg innsamlingsbøsse rundt i kajakk fungerer liksom ikke helt, så da er det Vipps som gjelder. Hvor mye penger som kommer inn er underordnet ifølge trioen.

– Det vi får inn av penger er egentlig som bonus å regne. Det viktige for oss er å skape litt oppmerksomhet rundt dette, sier gutta som ikke legger noen føringer på hva Kreftforeningen bruker pengene til.

– De har mange gode tiltak og de får fordele pengene slik de sjøl ønsker.

Ikke noe tidspress

Turen starter 2. juni om ikke noe spesielt oppstår. Da går turen mot klokka fra Furnesfjorden mot Neslandet og videre mot Lillehammer. Da kan det også bli en tur oppi Lågen hvis været tillater det. Deretter går turen videre til Gjøvik, Skreia, Minnesund og opp igjen på østsiden. Turens samlede lengde er på drøyt 341 kilometer. Akkurat hvor lang tid dette tar er litt usikkert, men gutta anslår 6-10 dager.

– Vi tenker vel at det skal være mulig å padle fem mil om dagen. Det er jo lyst lenge, så vi kan padle til langt å kveld om vi ønsker det, men det er jo veldig væravhengig. Vi skal jo også kose oss på tur, og ikke sprenge oss helt. Det spiller liten rolle for oss om turen tar seks eller ti dager, men vi er nok såpass stae at vi kommer ikke hjem før vi har gjennomført. Rundt skal vi, sier gutta og ler.

De har noe ulikt grunnlag for å gjennomføre turen. Krogrud anslår at han har om lag 900 kilometer i kajakk så langt i år, mens Larsen nesten er som nybegynner å regne. Nerem er kajakkinstruktør, så om det skulle butte litt underveis er vegen til tips og padleteknisk påfyll kort.

– Selv om vi har padlet mye på Mjøsa tidligere, blir det noe helt annet med en sånn tur. Vi gleder oss veldig til å oppleve Mjøsa så tett innpå, og ikke minst til å dra på en slik tur sammen. Jeg er egentlig ikke noe turmenneske i det hele tatt, så jeg er ikke vant til å pakke med meg alt jeg trenger for å være borte i flere dager, sier Larsen.

De har fått sponset turmat fra både Kiwi CC og Sport Outlet på Maxi, men ser også for seg at det kan bli noe annet påfyll på mjøsnære serveringssteder hvis det passer seg slik.

Og mens resten av byen er å finne på konsert ved Vikingskipet, på ølfestival på Stortorget eller på Stoppested Verden forlater altså gutta byen.

– Det vi skal ut på ville vi ikke byttet med noe, avslutter de.