Den relativt ferske klubben håper å kunne rekruttere flere medlemmer.

Ble bitt av basillen

Det er nærmere 30 år siden Thor- Eivind Kise først ble introdusert for sporten. Da ble det arrangert oppvisning i Hamar hvor han og kompiser satt begeistret ringside. Miljøet for denne sporten var derimot ikke-eksisterende her i byen og de dro ens ærend inn til Oslo for å delta i turneringer. Allerede da forsøkte han å etablere en klubb, men i takt med at folk flyttet ut av byen ble det et tungt tog å dra for Kise. Etter noen år med lite aktivitet kom han i kontakt med folk fra dartmiljøet i Hamar som for eksempel Hans Ove Hjeldsvold og Remi Leon Øvergård. De fant fort ut at petanque var en sport som hadde mye til felles med dart, og de med bakgrunn fra dart så ut til å mestre petanque fortere enn det som er vanlig.

– Nå er det faktisk slik at dartgruppa drar mye av miljøet, sier Kise.

At dette i tillegg er menn og kvinner som kommer fra et konkurransemiljø er det liten tvil om og det er ingen ulempe.

– Konkurranseinstinktet er det i hvert fall ikke mye å si på. Her er det ingen som liker å tape, forteller Hjeldsvold.


Har ambisjoner

Det finnes allerede en gruppe med petanque-entusiaster i Hamar under navnet Hamar Petanque Venner og dette er riktignok en gjeng med høyere snittalder og langt lavere ambisjoner enn Hamar og Elverum Petanqueklubb. Sistnevnte har utøvere fra 17 år og oppover og den eldste er nå 73 år. Disse er spredt rundt på Hedemarken med Stange, Moelv og Elverum som ytterpunkter, så nedslagsfeltet er stort. Klubben har 10–15 ivrige spillere, noe som gjør at det er om lag 40 spillere i byen som ukentlig kaster sine kuler i Hamar Park om man regner med de fra Hamar Petanque Venner.

– De synes det er gøy at det er tilsig av yngre krefter i sporten og det er noen fra denne gruppa som også har blitt med på treningene våre, sier Kise som nå er leder i Hamar og Elverum Petanqueklubb.

Vil inn om vinteren

Nylig avholdt klubben åpent mesterskap på Tjuvholmen etter at Thore Petter Wang stilte grusplassen til disposisjon og det var et vellykket mesterskap både sportslig og arrangementsmessig for klubben. På sikt ønsker de å få opp utøvere som kan hevde seg i norgestoppen.

– Om man drar til Oslo kan man virkelig se hvor høyt nivå her. De beste trener gjerne timevis pr. dag. Vi ligger uansett langt bak de beste nasjonene og det skyldes blant annet klimatiske forhold. I landene rundt Middelhavet kan de drive med dette hele året, mens vi i Norge har en sesong på et drøyt halvår. Da sier det seg selv at det er vanskelig å utvikle seg, sier Hjeldsvold og Øvergård.

Og akkurat dette er noe de ønsker å utfordre kommunene på.

– Finnes det en plass hvor vi kan trene på vinteren? Det er ikke så my vi trenger. En gruslagt flate på 15 x 10 meter holder i massevis for oss. Om det er noen privatperson er som tror de kan ha noe egnet som vi kan få låne er det bare å ta kontakt, sier de.


Fakta:

Petanque er et boulespill, som spilles med stålkuler på grus. En kamp går til 13 poeng.

Målet med en kamp er å komme nærmest «grisen», som målkulen ofte kalles, slik at du til slutt oppnår de nødvendige 13 poeng.

På lik linje med curling, teller man poeng når alle kulene er kastet. Det antallet kuler du har nærmere «grisen» enn motstanderen gir deg poeng. Har du tre kuler nærmere «grisen» enn motstanderen får du tre poeng. Petanque er ikke det samme som boccia. En forskjell er f.eks. at Boccia spilles med trekuler på hard og slett sand.

Petanque spilles 3 mot 3, 2 mot 2 eller 1 mot 1. En klassisk kamp er 3 mot 3. Likevel finnes det mange varianter av spillet, basert på om det er konkurranse eller «parkspill»