Gå til sidens hovedinnhold

Her skal de bygge landets flotteste klatrepark

Artikkelen er over 3 år gammel

Aleksander Gamme har funnet sin daglige leder for den nye klatreparken på Domkirkeodden. Nå starter byggingen.

– Rett mann på rett plass. Jeg kunne ikke ha fått en bedre ansettelse. Vi kan jobbe høyt og lavt sammen, sier klatreparkinvestor Aleksander Gamme.

Det er hamarsingen Odd Erik Jordheim som blir leder for Klatreparken Domkirkeodden AS. Han kommer fra en stilling som avdelingsleder for Oppfølgingsenheten Frisk.

– Dette blir litt i samme gate rundt det jeg har jobbet med tidligere: Mental og fysisk helse. Jeg måtte bare si ja til denne jobben, for det er en kjempemulighet å få være med å bygge opp noe fra starten, å få lov til å skape en aktivitet som skal kunne treffe absolutt alle, sier Jordheim

– Kiler i magen

Klatreparklederne tar med Hamar Dagblad på vandring inne på Domkirkeodden, og viser stolt fram området hvor den nye klatreparken nå skal vokse fram.

– Jeg bor rett her oppe, så jeg får jo arbeidsplassen nesten i hagen min, sier en tilfreds Jordheim.

Klatreparken bygges på Martodden-delen av museet, mellom Åsgården og gamle Hamar Camping. Man bruker skogsområdet ovenfor stranden til parken. Her skal de lage seks løyper pluss to øvelsesløyper. Totalt vi parken inneholde 75 elementer.

– Vi har vært kreative i sammensetningen av hindre, og jeg tror at vi kan love at det kommer til å kile i magen for alle som kommer hit, sier Gamme.

Blant annet blir det en spektakulære zipline som vil krysse skogspromenaden og gå ut over vannet. En glidetur på hele 140 meter.

Driftsbygningen blir i det gamle fjøset ved Åsgården. Her blir det kunderegistrering og utdeling av seler, og en liten kiosk.

– Og vi får Norges vakreste beliggenhet! sier Gamme ubeskjedent, og benytter anledningen til å rose ledelsen ved Anno Museum Domkirkeodden.

– De har vært lydhøre og imøtekommende, og de har sett mulighetene i dette prosjektet framfor å se begrensninger.

– Hvor mye investerer du?

– Jeg driver og selger hytta nå, sier Gamme og smiler.

– Total investeringsramme er drøyt fire millioner kroner. Det koster å lage noe unikt.

Historieformidling

– Så hva slags klatrepark er det vi får her i Hamar sammenlignet med andre klatreparker?

 – Folk som har vært i en klatrepark vil nok kjenne seg igjen, men det som er spesielt her er at vi er på eiendommen til museet. Vi har et pilotprosjekt rundt hvordan vi kan bruke en slik park til å formidle og vekke interesse historie, forteller Gamme.

– Vi er utviklingen i et treårsperspektiv. Fra åpningen vil to av løypene ta for seg middelalderen, middelalderen generelt og lokalhistorien. Alle har sittet i et klasserom og opplevd kjedelig formidling, men når vi tar historien ut i en setting hvor man er våken, gearet og motivert, og sansene er klare for å ta imot inntrykk. Dette er en ny type formidling som vi tror kan fenge barn og ungdom. 

– Vi prøver ut og ser på responsen, og så utvikler vi kanskje etter hvert med egne jernalder- og vikingløyper, og bli dermed en enda sterkere høyere hånd for museet, sier Gamme.

Klatreparksesongen vil normalt strekke seg fra tiden etter påske fram til senhøst, oktober. Helgeåpent i hele sesongen, mens i toppsesongen, når skolene har fri, blir det daglig drift.

Jordheim har også troen på at opplevelsene vil trekke mange når klatreparken står klar:

– Det er sunt å utfordre seg selv og måtte skjerpe seg. Her skal man bli litt spent og litt redd, men når du får til ting og du opplever mestring, så skal du gå herfra og si til deg selv: «Nå har jeg vokst litt».

Klatreparken Domkirkeodden åpner offisielt i mai/juni. Byggingen starter 4. april og Gamme understreker at ferdselen i området stort sett går som normalt under hele prosessen.