Mange spaltemeter er skrevet om band og artister som langt på veg har blitt fratatt levebrødet sitt som følge av pandemien. Dunderbeist sorterer ikke helt under denne kategorien, men at bandet lider av alvorlige konsertabstinemser er det liten tvil om. I forbindelse med slippet av det nye albumet håper de etter hvert å kunne komme seg ut på vegen igjen og ikke minst at pandemien ikke skal fortsette å være premissleverandør for turnevirksomheten.

– Det har så klart vært kjedelig så klart å måtte avlyse og utsette konserter og turneer, men sånn er det jo alltid. For vår del har det blitt noen perioder med studiojobbing og låtsnekring og andre perioder med turnering. Forskjellen nå er jo at turneringsperiodene ble tvangsplassert og ikke valgt og planlagt av oss selv. Men kan man ikke spille musikk så kan man lage musikk, sier bandets vokalist Torgrim Torve.

God start på 2020

Bandet var inne i en meget god periode for om lag et år siden før bommen plutselig gikk ned.

– Det begynte jo veldig bra, med en drøss av konserter, fornøyde folk og akkurat sånn vi liker at det skal være når alt er som normalt. Helga før alt stengte ned hadde vi ei runde på venstre side av Norge med bergensbandet Ribozyme og jeg husker vi sto på scena og folk var i sitt sedvanlige konsertmodus og jeg tenkte at; «hmmmm, burde vi bytte svette og spyttevræle med alle de andre folka der egentlig??» Men vi kunne jo ikke ane at vi skulle havne der vi havna, forteller Torve som måtte se at de resterende konsertene som var planlagt måtte utsettes. Han håper at de kan fortsette der de slapp, men føler seg ikke sikker på at det vil la seg gjøre.

– Vi mista og utsatte en god håndfull av de resterende konsertene og håper jo at vi kan få gjennomført noen av de i løpet av høsten. Jeg har mine tvil om at det i det hele tatt skal bli mulig, men håper jo mer enn alt annet at vi kan på slutten av året stå sammen med andre likesinnede, hølje øl og juge om alt og ingenting. Vi trenger høy musikk og vi trenger folk. Livet er fattigere uten konserter, for begge sider av scenekanten, sier han.

I desember ønsker de å gi sitt bidrag til konsertarrangører som sliter, så derfor spiller de gratis på Sebs Hotel i Hamar.

– Sebs har vært ei lita grotte hvor vi alltid har blitt tatt godt vare på og kalt vår egen hjemmebane. Så her må vi prøve å hjelpe til vi som kan, skriver bandet på Facebook.

– Skarpere i kantene

Albumet «Uro» som altså kommer om drøye to måneder kunne strengt tatt blitt utgitt tidligere, men albumutgivelser er stort sett ikke høyt prioritert av band og artister så lenge man ikke kan dra rundt og spille de nye låtene.

– Mye har vært vært ferdig veldig lenge og det har egentlig bare vært småting vi har fikla på det siste halve året. Vi har begynt å se mot den neste innspillinga og jobba med noen demoer og skisser, ellers så har vi fått tid til å gjøre andre ting. Noe som har vært sunt for alle tror jeg, sier Torve som mener bandet har tatt noen steg i fra den forrige utgivelsen.

– Jeg tror vi kan si at den plata her er litt skarpere i kantene enn vi har vært på ei stund, eller det var i hvert fall det vi gikk inn i skriveperioden med som en slags plan. Ting har det veldig ofte med å ville alt annet enn det vi setter som et høyere mål. Har med tiden skjønt at det sjeldent er lurt å tvinge et materiale i en annen retning enn det materialet vill selv.

Som albumet indikerer blir det kommende albumet på norsk.

– Jeg tror nok vi holder oss til norsk ei stund til. Det er noe der som fortsatt føles riktig og det er nok av tanker og vinklinger som noen bør si og synge. Det kommer også litt an på låtene som lages, noen låter har en greie ved seg som krever å være det ene eller det andre. Det er mange låter opp igjennom som ble først lagd på norsk endte opp innspilt på engelsk eller omvendt, sier Torve.