Gå til sidens hovedinnhold

Duo av internasjonalt format deler scene på kulturhuset

De som liker country og americana bør kjenne sin besøkelstid. Fredag blir det nemlig konsert med både Malin Pettersen og Signe Marie Rustad på kulturhuset.

I 2019 slapp elverumsingen Signe Marie Rustad sitt tredje album, «When Words Flew Freely», og som raskt ble utropt av mange kritikere som årets album og toppet flere årsbestelister.

Anmeldelsene var overveldende positive - blant annet med en blank sekser i Dagbladet. Gi «When Words Flew Freely» litt tid, og du vil elske hver rille! Rustad spiller sjøl diverse akustiske gitarer og synger med en myk stemme som formelig kjæler med musikken. Tekstene hennes holder høyt nivå hele veien, skrev Dagbladets anmelder. Våren 2020 fikk Rustad Spellemannprisen for beste tekstforfatter.

Etter å ha fanget oppmerksomheten til det stadig voksne norske americana-publikummet med debutplata Golden Town (2012), skapte Rustad for alvor bølger med kritikerroste og sjangeroverskridende «Hearing Colors Seeing Noises» (2016), som også ble anerkjent med en Spellemann-nominasjon.

Malin Pettersen har gått fra å være en godt bevart hemmelighet her hjemme til å bli en fremadstormende internasjonal artist i løpet av kort tid.

Med Spellemannpris for sitt første soloalbum, omtale i bl.a. BILLBOARD, Rolling Stone og Paste Magazine for hennes akustiske EP året etter - og nå intervjuer og anmeldelser hos størrelser som Forbes Magazine og No Depression - ser det ikke ut til å bremse ned. Også hennes album «Wildhorse» som kom ut i fjor fikk anmelderen i Dagblade til å trille sekser på terningen og strø om seg med superlativer: Stemmen er som skapt for sjangeren, med perfekt engelsk diksjon og velfunderte fraseringer som kler musikken som et vakkert smykke – enten de smyger seg rundt melodilinjene eller er mer kontante. Stort kulere enn i silkemyke «Particles» og «Holding Lonely» blir det ikke. Dette er «melankolsk feelgood», vakker som ei prærierose.

Det er altså to artister med internasjonalt snitt som gjester kulturhuset og det er litt av deres fortjeneste at norsk americana nå har fått en sjanger oppkalt etter seg, nemlig nordicana.