– Jeg tror dette er Hamar mest fotograferte hunder. Alle går og sniktar bilder med mobiltelefonene. Noen stopper opp og ber om å ta bilde, sier matmor Hege-Anita Nordstrøm.

– Men det er koselig. Hadde vi ville være i fred, så hadde vi valgt oss én hund og ikke utstyrt den med bunad, skyter datteren Ayleen inn.

Det er 16 labber som går inn og ut av huset i regn, sol og gressklippervær

Hege-Anita Nordstrøm

Selskap under syketiden

Det er dagen før den store dagen. I huset på Sagatun forbereder man den store dagen. Mor og matmor Hege-Anita har funnet fram Lundebydraktene som hun selv, døtrene Ayleen (31) og Anine (39) og barnebarnet Emine (3) skal ha på seg på 17. mai. Far i huset skal ha på seg slips i Lundeby-inspirert design.

Og på en puff ligger fire matchende hundebunader sirlig lagt opp.

De skal tas på Scheera (10), Tingeling (8), Schaanty (8) og Schaakira (7).

– De fleste reagerer positivt når de ser hundene, men jeg har også fått høre at hunder ikke skal iføres klær. Men det er bare noen få timer på 17. mai og på julaften at de går med disse draktene. Resten av året har de ingenting på seg. Og, når vi setter på dem bunadene så virker de veldig glade, for de forbinder det med at det endelig skal skje noe utenom det vanlige, forteller Hege-Anita.

– Hva er historien rundt at det ble fire hunder?

– Ayleen ble for ti år siden alvorlig syk og sengeliggende. Vi måtte ordne selskap henne, og skaffet oss Scheera. Og det var ikke aktuelt med noe annet enn Bischon Frise, for det hadde venninnene mine.

Ayleen husker tilbake på perioden:

– Det var godt å ha henne der. Det kom et selskap i hus som ikke krevde noe av meg i den situasjonen jeg var i.

Hege-Anita erindrer at Ayleen ble bedre da det kom en hund inn i huset, så de bestemte seg for å skaffe en til.

– Scheera hadde panikk for å være alene, og Ayleen ble mye bedre og kunne gå ut av huset stadig oftere. Derfor måtte vi ordne selskap.

Det ble avtalt paring, men Scheera fikk ikke løpetid. Dermed kjøpte de en hund til, Tingeling.

– Hun ble hentet på en ferskvareavdeling på en butikk på Stord, forteller Hege-Anita og ler.

Scheera fikk likevel løpetid, og rett etter at Tingeling var på plass kom Schaanty.

Og, jammen meg så kom Shaakira til verden året etter også. Dermed var det fire hunder i huset.

– Det er stas med fire hunder. De er kule, med hver sine personligheter. Det er for mange med fire, men samtidig er det ingen som er til overs, sier Ayleen.

– Det er 16 labber som går inn og ut av huset i regn, sol og gressklippervær. Slik blir det mye støv og møkk av, og rasen krever mye pelsstell. Men det er veldig mye kos og glede, for det er veldig glade hunder. Bichon Frise er en glad rase, og en av de få rasene som er anbefalt av astma- og allergiforbundet, som vi også måtte ta hensyn til da vi kjøpte hund, forteller Hege-Anita.

Slitsom dag

De matchende bunadene er sydd av Hege-Anitas mor etter Lundbydrakten. Det er en folkedrakt som er komponert av kunstmaleren Alf Lundeby fra gården Lundeby på Braskereidfoss i Våler i Solør, og som senere er godkjent som bunad.

Hege-Anitas mor har sydd seks bunader. Sytalentet går tydeligvis i arv i familien. Ayleen har laget Lundbybunad til datteren og de Lundby-inspirerte draktene til de fire hundene.

Nå venter en hektisk dag:

– 17. mai er alltid stas for tobeinte og firbeinte, men når vi drar på grillfest på kvelden så sover alle de fire hundene. Da har inntrykkene blitt mange og de har tatt seg fullstendig ut, sier Ayleen.