Gå til sidens hovedinnhold

Eidsiva-direktør Ola Børke får skryt for ny plate: – En så god anmeldelse gir jo en ekstra boost

Med «Places» er Ola Børke ute med sin andre plate og Eidsiva-direktøren har fått gode anmeldelser for skiva som ble skrevet på tre måneder og spilt inn på tre dager. Han mener musikken for ham er en virkelighetsflukt som han ser på som veldig sunn.

Til daglig sitter brumunddølen Ola Børke på Eidsivas kontorer i Vangsveien i kraft av å være direktør for Eidsiva Bioenergi. I 2018 ga han ut debutplata «Silence is broken» etter å ha fått en plateinnspilling i 40-årsgave. Produksjonen av den andre plata skjøt virkelig fart da landet ble stengt ned. Plutselig ble det mindre fritidssysler for egen del og mindre aktiviteter på følge opp som familiefar. Dermed fikk han både ro og overskudd til å sette seg med penn og papir.

– Da alt ble borte ble det en ganske intensiv skriveperiode og alle låtene på albumet er skrevet mellom mars og juni. Deretter ble den spilt inn på tre dager hos Ørnulv Snortheim, forteller Børke.

Godt tatt imot

«Vi gjorde dere oppmerksom på Ola Børke da han slapp den første singelen fra platen sin i oktober i fjor. Nå foreligger Børkes andre plate Places, og den har blitt like bra som vi håpet, og litt til» skriver musikkbloggen.no i sin anmeldelse av plata.

– Det er veldig morsomt med en slik anmeldelse og det gir jo en ekstra boost, sier Børke.

Videre står det i anmeldelsen: «Totalt sett så er Places en fryd av en plate for alle slik liker solid heartlandrock med gode tekster. Snortheims produksjon (og gitarspill) kler disse låtene som en perfekt fôret hanske. Rytmeseksjonen er tighte og dønn solide. Børke har skrevet et knippe låter som diskuterer livet, valgene vi tar og hvordan både oppvekst og valg former oss som mennesker.»

– Det er veldig hyggelig at de vier litt tid til produksjonen og det å få en sånn grundig og god anmeldelse er liksom en ut-av-deg-sjæl-opplevelse. Jeg synes det er vanskeligere å få til en god tekst enn en god melodi ettersom engelsk ikke er mitt morsmål, sier 44-åringen som for låta «No one under the bridge» får skryt for nettopp teksten:

«Børke har skrevet en helt perfekt «coming of age» låt for oss som vokste opp før internett, før mobiltelefoner og før dataspill og alle «sosiale» medier sørget for at alle ble mindre sosiale»

– Låta er et nostalgisk tilbakeblikk på oppveksten i Brumunddal, sier han.

Virkelighetsflukt

Sjøl om Børke er relativt fersk som etablert artist har han puslet med musikk mye av livet og lærte seg å spille gitar etter å ha fått dette i trøstegave tidlig i tenårene etter en tur hos reguleringstannlegen. Etter hvert havnet han på landbrukshøyskolen på Ås hvor det var et aktivt musikkmiljø.

«Silence is broken,» tittelsporet fra debutalbumet ble faktisk skrevet på Ås, så denne låta hadde en drektighetstid på om lag 20 år før den ble utgitt. Da singelen ble sluppet i 2017 og albumet med samme navn kom året etter ble det tydelig at Børke hadde hatt karer som Springsteen, Dylan, Tom Petty og Neil Young som pensum på sin musikalske grunnskole. Det er disse platene som han i sin tid fant i sin mors platesamling han synger om i «These old tunes»

– Dette var plater som satte spor og er blitt mine nære følgesvenner, sier Børke som ikke har planer om å gjøre musikken til noe annet enn en hobby.

– Det er godt å ha en liten hobby å forsvinne inn i. Det fyller på energi og blir en virkelighetsflukt. Det tror jeg er sunt, sier han.

Ser fram til konserter

Foreløpig har han ikke gjort seg opp noen tanker om neste album, all den tid «Places» fortsatt er i fordøyelsesprosessen. Han har derimot planer om å vise fram sin heartland og americanarock på lokale scener så fort det lar seg gjøre.

– Jeg håper å få komme ut å spille låtene live snart. Det er en veldig spesiell opplevelse. Det er vel strengt tatt mulig å holde konserter nå, men utfordringen er å planlegge for man vet aldri når bommen går ned igjen. Det ligger et understimulert publikum og venter der ute, sier han