Håndballekspert vurderer topplagene: Er HTH eller Elverum best på papiret?

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Halden Arbeiderblad har utfordret håndballprofil og tidligere Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno til å vurdere Halden og Elverum foran onsdagens toppkamp i eliteserien.

DEL

(Østlendingen) Onsdag kveld barker Halden Topphåndball og Elverum sammen i Remmenhallen. Sesongens desiderte høydepunkt ikke bare for håndballfolket i Halden, men også for norsk topphåndball.

De to lagene har nemlig vært de to beste så langt denne sesongen, og kampen er nærmest en seriefinale.

Tidligere Haslum-trener Tom-Eirik Skarpsno kjenner de to lagene godt etter mange møter i norsk toppserie. HA ba treneren bedømme de to lagene posisjon for posisjon.

Keeperplassen:

Rasmus Bech (HTH): 8/10

Morten Nergaard (Elverum): 9/10

Det er absolutt jevnt mellom målvaktene og begge har evnen til å kunne stenge burdet og omtrent vinne på egen hånd.

Morten har vel sammen med et litt jevnt over bedre forsvar vist et marginalt høyere toppnivå. Målvaktsspillet blir alltid avgjørende, og kan fort vippe denne kampen også.

Bech har jo egen evne til å plukke fram sitt beste nivå i Remmenhallen.

KEEPERDUELLEN: Rasmus Bech (t.v.) og Morten Nergaard. Foto: Hans Petter Wille

KEEPERDUELLEN: Rasmus Bech (t.v.) og Morten Nergaard. Foto: Hans Petter Wille

Venstrekant:

VENSTREKANT: William Nilsen-Nygaard (t.v.) og André Lindboe. Foto: Wille/Østlendingen

VENSTREKANT: William Nilsen-Nygaard (t.v.) og André Lindboe. Foto: Wille/Østlendingen

 

Wiliam Nilsen-Nygaard (HTH): 6/10

André Lindboe (Elverum): 7/10

William har virkelig hatt god utvikling side han kom fra Fjellhammer til Halden. Spesiell styrke i kontraspillet. På sine beste dager kan han levere 10/10.

Variert noe i sin uttelling.

Andre har vist seg som en av ligaens beste venstrekanter over en periode på 7–8 sesonger. Samme som William god i tempospillet. Jeg gir en et øye ekstra på terningen fordi han har litt mer rutine og er litt mer anvendelig enn William innover i banen.

Venstre bak:

Victor Skillhammar: 8/10

Tine Poklar: 8/10

Victor har virkelig vokst som spiller i først Runar så Halden. Han er en notorisk målscorer og særdeles viktig for dagens Halden. Han er en ”tung” spiller å få has på. Han er veldig god i mann-mannspillet.

En liten utfordring for Halden blir å holde Victor frisk siste 15 min. Hans spillestid og duellspill gjør at han bruker mye krefter. Det kan forplante seg over på forsvar og siste minuttene av kampen.

Tine; ofte tenkt om han som trener, er han god eller ikke. I år synes jeg han har lagt noen alen til sin vekst. Spesielt i CL har vi sett at han helt klart er en av Elverums viktigste spillere.

Ikke minst har han vist seg som en dyktig toveisspiller. Også dyktig i mann-mannspillet, om ikke like rå så er han en klassisk arbeidsmaur som allelag har behov for. Elverum har virkelig fått brukt han godt i år.

Midtspiller:

MIDT-DUELLEN: Trym Bilov-Olsen (t.v.) og Magnus Fredriksen. Foto: Wille/Østlendingen

MIDT-DUELLEN: Trym Bilov-Olsen (t.v.) og Magnus Fredriksen. Foto: Wille/Østlendingen

Trym Bilov-Olsen: 7/10

Magnus Fredriksen: 6/10

Trym har vist seg som en riktig farlig skytter i eliteserien over flere år. Han har et spesielt farlig skudd fra gulvet. Får han flyt, så kan han også treffe godt fra lufta.

Hvis man skal se med litt kritiske øyne, kan det hende han bruker litt mange skudd per kamp. Og han liker bedre å spille i angrep enn forsvar. Men sammensetningen Trym og Victor har sett riktig god ut. Pluss for god rutine over mange år.

Magnus er et av de største talentene vi har på midtbacken. Svært god fysikk og god i duellspillet. Er en halvdistansespiller, men innen for 9 meter har han også et godt skudd.

Gøy å se når han drar fram overblikket. Forbedringspotensial bakover.

Høyre bakspiller:

HØYRE BAKSPILLER: Gabriel Setterblom (t.v.) og Nikolaj Mehl. Foto: Wille/Østlendingen

HØYRE BAKSPILLER: Gabriel Setterblom (t.v.) og Nikolaj Mehl. Foto: Wille/Østlendingen

Gabriel Setterblom: 5/10

Nikolaj Mehl: 7/10

Gabriel er kanskje den spilleren jeg kjenner dårligst kvalitetene til, så det blir litt urettferdig å vurdere han. Slik jeg ser det, har han tatt kvantesprang siden forrige sesonger. Pluss for godt skudd.

Litt ustabil i prestasjonene, men vist et godt toppnivå i årets sesong.

Nikolaj har vel første halvdel av denne sesongen levert sin beste sesong. Offensivt synes jeg han har sett skarpere ut i sine avslutninger og skudd bak fra banen. Kommer han inn i midten, har han et av ligaens gifteste skudd fra bakken (spesielt underarmsskuddet). Han er blitt en virkelig habil forsvarsspiller. Pluss for stor rutine.

Høyrekant:

HØYREKANT: Sander Thorbjørnsen (t.v.) og Kevin Gulliksen. Foto: Wille/Østlendingen

HØYREKANT: Sander Thorbjørnsen (t.v.) og Kevin Gulliksen. Foto: Wille/Østlendingen

Sander Thorbjørnsen: 6/10

Kevin Gulliksen: 8/10

Sander er jevnt god på det meste. Mangler kanskje de ekstreme spissferdighetene. Har vist et godt eliteserienivå over mange år. Få svakheter er også et pluss.

Kevin har også vist meget god kvalitet i eliten. En målscorer av rang og han lukter mål hele tiden. Spisskompetanse er kontringsspillet. Kan variere litt i rent innhopp, men også hatt god utvikling der. Pluss for at han kan stå toer defensivt dersom det skulle knipe.

Strek:

STREK: Thomas Solstad (t.v.) og Aleksander Børresen. Foto: Wille/Østlendingen

STREK: Thomas Solstad (t.v.) og Aleksander Børresen. Foto: Wille/Østlendingen

Thomas Solstad: 5/10

Aleksander Børresen: 7/10

Thomas er en ung lovende linjespiller. Han trenger å vise litt stabilitet på elitenivå. Slik jeg ser det god på det meste, ingen klare spissferdigheter, men også ingen klare svakheter.

Alekander er en bauta på linja. Offensivt er han overraskende bevegelig til sin størrelse og liker mer å trekke i rom en å sperre. Sammensetningen mellom giftige skyttere og stor fysisk linjespiller er alltid vanskelig å håndtere. Har vært en bærebjelke i EHH i mange sesonger. (undervurdert?)

Angrepsstyrke:

Halden: 9/10

Elverum: 9/10

Lagene snitter på giftige 33,5 (Halden) og 33,8 (Elverum) dog skal det sies at Halden har 3 kamper mer spilt, så alt skal klaffe offensivt for Elverum i kampene de ligger bak.

Elverum har mer å spille på, dvs. flere spillere som kan ta ansvar, og også spillere med forskjellige kvaliteter. Halden er spesielt avhengig av duoen Skillhammer Bilov.

De har virkelig vist at de er i form og i scoringshumør denne sesongen.

Forsvarsstyrke:

TØFF KAMP: Halden spilte uavgjort 35-35 borte mot Elverum da lagene møttes i serien i høst. Foto: Hans Petter Wille

TØFF KAMP: Halden spilte uavgjort 35-35 borte mot Elverum da lagene møttes i serien i høst. Foto: Hans Petter Wille

Halden: 6/10

Elverum: 7/10

Det finnes helt klart noen små svakheter (hvis man kan kalle det det) hos begge lag. Halden har ikke så stor fysikk og ikke utpregede forsvarsspillere. Men har Bech dagen, kan de kanskje stå så tight og samlet at de kan hjelpe hverandre til suksess.

Elverum har sin klare styrke i fysikken og i deres midtforsvar. De kan stå noe flatere og satse litt mer på blokkspillet sitt. Spesielt de dagene Nergård er i slag trenger de ikke støte langt fram. Størrelsen og utnyttes dersom man klarer å isolere og spille hurtig. Samtidig bør man angripe deres toere. Når man går litt ned på rutine, er det ofte forsvaret man kan se det på. Jeg synes ikke EHH har sett like solide defensivt ut i år som før, det betyr ikke at de er svake. Bare at de en periode var vanskelig å lage nok mål på.

Kontringstyrke:

Halden: 9/10

Elverum: 9/10

I denne fasen synes jeg begge lag har levert veldig bra. Elverum kanskje hakket hvassere i superkontringene med kantspillerne sine. Til gjengjeld har Halden aldri vært bedre enn de er nå.

En av Haldens klart beste faser er ankomstspillet der de kommer med frykingytende trykk med Skillhammers presspill og Bilovs skuddkraft.

Bredde i stallen:

BENKEN: HTH har betraktelig svakere benk enn Elverum, ifølge denne analysen. Foto: Hans Petter Wille

BENKEN: HTH har betraktelig svakere benk enn Elverum, ifølge denne analysen. Foto: Hans Petter Wille

Halden: 5/10

Elverum: 10/10

Her er det størst forskjell på lagene. Elverum kan rullere på mange spillere. Når en så dyktig spiller Richard Hanisch har hatt såpass moderat med spilletid, viser det bredden til EHH. Men man kan kun bruke 7 om gangen og klare roller og i Halden vet de hvem som skal ta ansvaret. Man blir ikke byttet ut hvis man gjør noen feil og det gir ofte stor trygghet. Det kan man bruke til sin fordel.

Trenerbenken:

TRENERDUELLEN: Jan Thomas Lauritzen og Michael Apelgren. Foto: Wille/Østlendingen

TRENERDUELLEN: Jan Thomas Lauritzen og Michael Apelgren. Foto: Wille/Østlendingen

Halden: 7/10

Elverum: 9/10

Jan Thomas og Mads er jo litt ferskere sammen enn Elverums Michael og Raymond. De har litt to forskjellige utgangspunkter. Michael skal treffe på det taktiske i forhold til disponering og bruken av spillerne. Jan Thomas skal treffe på å maksimere forholdene for sin litt smalere tropp. Det vil si sørge for at Skillhammer og Bilov har gode arbeidsforhold.

Michael har vist taktisk klokskap og disponeringsevner siden han ble trener på heltid, med å vinne den viktigste tittelen i Norge hvert år. Så lite man kan utsette på den jobben.

Konklusjon:

Halden: 81 poeng

Elverum: 96 poeng

Det kan virke som det er større forskjell på poengskalaen enn på tabellen?! Elverum har spilt mange kamper i CL og her hjemme. Det sliter på, men det har de klart bra. De er tippet som soleklar nummer 1 i Norge, og skal komme litt høyere på poengskalaen enn Halden. Men Halden har gjort et byks. Fra i fjor å leve litt med kniven på strupen, til å toppe tabellen etter sine spilte 12 kamper. De har aldri vist et høyere toppnivå enn i år.

De spiller hjemme i «gymsalen» til høyskolen, og selv uten 1000-vis av mennesker blir det bra trøkk, og de har vist at de er vanskelige å slå i Østfold.

Til slutt: Tall og poeng i en subjektiv vurdering trenger ikke bety alt. Det handler om hvordan lagene står til hverandre. Kanskje passer Elverum godt for Halden?

Jonas Wille (fv), Tom-Eirik Skarpsno og Håvard Mamelund. Foto: Hans Petter Wille

Jonas Wille (fv), Tom-Eirik Skarpsno og Håvard Mamelund. Foto: Hans Petter Wille

Får de hull på forsvaret og Nergaard, har de en god sjanse. En målrik kamp er fordel Halden, tror jeg...

Det blir veldig spennende å se til onsdag. Elverum er favoritter, men med kampen i Terningen i høst friskt i minnet, kan alt skje i grensebyen.

Artikkeltags