«Jeg lever i en drøm. En temmelig vill en» sang DumDum Boys ti år før Emil Kheri Imsgard fra Hamar ble født, men denne tekstlinja kommer lett til anvendelse for å beskrive hverdagen til den talentfulle håndballkeeperen. I en alder av 22 drar han rundt i Europa med Elverum og spiller Champions League-håndball mot det ypperste planeten har å by på av håndballspillere. Det er en hverdag han ikke ser noen grunn til å klage på.

– Du kan godt si at jeg lever i en håndballdrøm og jeg trives godt med det, sier han og smiler.

Sluttet tidlig

Smeby-gutten spilte for Furnes, både som keeper og utespiller, i sine yngre dager og fikk høre fra regionlagstrener Raymond Hamar at han kunne nå så langt han ville som keeper og dermed var valget tatt. Kheri Imsgard flyttet til Elverum for å satse som keeper.

– Jeg pleier å si at det var Raymond som tok valget for meg, sier Emil som egentlig ikke syntes håndball var noe særlig i oppveksten.

– Jeg sluttet faktisk fordi det var altfor mye regler, men en kompis fikk overtalt meg til å begynne igjen etter en stund, sier han og ler.

Etter hvert skjønte han at det Raymond Hamar hadde sagt faktisk stemte. Som keeper rådet nemlig Emil over verktøykasse av sjeldent kaliber.

– Jeg var nok ikke noe ekstremt talent, men jeg har alltid vært veldig lærevillig og interessert, forteller han.


Fikk «tyn» for å dra

Da han forsto at det var keeper han var ment for å være og at han faktisk kunne bli god skjønte han at det bare var et sted å oppsøke i nærheten.

– Ønsker du å satse og bli skikkelig god må man til Elverum, så det valget var egentlig ganske enkelt. Men så er det jo noe med dette å være Hamar-gutt og flytte til Elverum. Det har jo alltid vært litt rivalisering mellom byene og det var noen som ikke kunne skjønne at jeg ville dra dit frivillig, sier Emil.

Når et lag i en region oppnår suksess har det lett for å bli mislikt i området rundt, men dette er ikke tilfelle med Elverum, mener Kheri Imsgard.

– Elverum er blitt hele Innlandets lag. Vi har lagt hjemmekamper til både Lillehammer og Hamar, og fylt opp hallene begge steder. På Lillehammer var det vel 12 000 tilskuere og alle disse var selvfølgelig ikke fra Elverum. Det virker som Elverum som håndballklubb knytter regionen tettere sammen, sier han.

– Må lære av de beste

Den høyreiste Hamar-gutten framstår som en fyr med konstant hvilepuls, en som ikke lar seg stresse om det brenner på dass. Det at han i løpet av alle sine år i Elverum fortsatt ikke har blitt dyrket som førstekeeper er heller ikke noe som stresser ham opp nevneverdig.

– Det har blitt gradvis mer spilletid hver sesong og jeg får stort sett spille litt i hver kamp, enten det er hjemlig serie eller Champions League. Det har aldri vært aktuelt for meg å gå til en norsk klubb for å få mer spilletid for i Elverum er det en vinnermentalitet som ikke finnes noe annet sted. Og skal man bli god må man lære av de beste. Morten Nergaard (tidl. Elverum-keeper) var en legende og Thorstein (Fries, nåværende keeper) er den klart beste målvakten i ligaen. Så jeg klager virkelig ikke, sier Imsgard.

Vil til Frankrike

Med sånne læremestere håper han at han er skikket for større oppgaver i løpet av et par år. Og prestasjonene hans så langt i denne sesongen kan fort ha fått flere klubber i Europa til å notere Emils navn på blokka. En ting er at han i den hjemlige serien kom inn mot Fjellhammer og tryllet fram en redningsprosent på 51, noe som er å regne som verdensklasse. 11 redninger på 30 minutter og en redningsprosent på 46 mot det polske storlaget Kielce i Champions League er derimot helt hinsides. Polakkene er å finne i toppsjiktet av europeiske lag og at Kheri Imsgard tidvis drev dem til vanvidd blir garantert lagt merke til. Og Smeby-gutten håper spesielt at han er blitt lagt merke til et land.

– Drømmen er å spille i Frankrike. Jeg liker landet og ligaen veldig godt, sier 22-åringen som også står språklig bra rustet til å oppfylle proffdrømmen. – Jeg kan litt fransk, så jeg har forberedt meg litt. Men får jeg et tilbud fra Tyskland, så vurderer jeg selvfølgelig det også, sier målvakten med 51 juniorlandskamper for Norge.


Vil avgjøre kamper

Det å være håndballkeeper kan sett utenfra virke som en særs utakknemlig oppgave. Digre slagbjørner hopper inn og dryler av gårde skudd med en knallhard ball i over 100 km/t. Over 30 baklengsmål er slettes ikke uvanlig og i lange perioder av en kamp kan man som keeper rett og slett oppleve ikke å være i nærheten av å stoppe skudd. Så plutselig kan det løsne og buret mures helt igjen. Dette fascinerer Kheri Imsgard.

– Jeg ønsker å være en spiller som avgjør de jevne kampene og trives best når det koker litt. Og som keeper kan jeg faktisk spille et par minutter og være helt matchavgjørende hvis jeg kommer inn på de riktige tidspunktene, sier Kheri Imsgard som liker psykologien som slår inn i duellen mellom skytter og keeper.

– Det er ikke bare å stå bak der å prøve å stoppe skudd. Det handler om å lese hvor skuddet kommer. Når jeg sitter på benken sitter jeg ikke der og sturer, men følger med på skytterne. Plutselig kan jeg bli kastet innpå og da gjelder det å være forberedt. Fra benken kan jeg ha sett at en straffeskytter helst legger ballen på samme sted hver gang. Skytteren skjønner trolig at jeg har sett dette og hva velger han å gjøre da? Dette er veldig interessant, sier han.

Det å bli skutt på av kraftkarer på to meter og over hundre kilo skremmer ham ikke.

– Jeg har aldri vært skuddredd og jeg vil mye heller prøve å stoppe skuddene fra dem enn å prøve å stoppe dem i fart ute på banen, sier han.

Heltidsspiller

Tidligere har Emil jobbet litt på en skole ved siden av håndballen, men er i år heltidsspiller for første gang i karrieren. Med treninger på dagtid og reisevirksomhet i forbindelse med Champions League-kamper er det uansett begrenset hva slags jobber man kan ha. Med den trenings -og kampbelastningen er det også viktig med restitusjon, noe Kheri Imsgard etter hvert er blitt flinkere på. Men han mener det er sunt å ha noe annet enn håndballen å tenke på.

– Det er godt å ha noe å koble av med og fra neste år har jeg planer om deltidsstudier innen marketing. Det er viktig å tenke på at det også kommer et liv etter håndballkarrieren.