Gå til sidens hovedinnhold

En helt annerledes 17. mai

Artikkelen er over 1 år gammel

Det blir ingen folkefest på Stortorget. Likevel skal nasjonaldagen markeres skikkelig, lover 17. mai-komiteen i Hamar.

– Det blir annerledes i år, men vi skal likevel skape den gode 17. mai-stemningen. Alle må pynte seg selv og skape den gode følelsen hjemme, sier 17. mai-komiteens leder, Erling Behrens.

Historisk markering

Årets 17. mai havner i historiebøkene.

Speidertoget, småbarnstoget og skoletoget er avlyst. Det kommer ikke 15.000 feststemte mennesker til Hamar sentrum.

– Det blir arrangementer på Stortorget, men vi ønsker ikke publikum hit. Folket skal følge markeringene via direktestrømming på Hamar Arbeiderblad eller Hamar kommunes nettsider, opplyser Behrens.

Han innrømmer at det blir spesielt:

– Vi prøver å ivareta tradisjonene så godt det lar seg gjøre, men med søkelys på å følge smittevernsreglene.

For korpsene har det også vært en spesiell oppvarming til 17. mai:

– Vi har ikke fått øvet så mye som vanlig, så det er ikke sikkert at det låter så bra som det bruker å gjøre på 17. mai. Vi trodde vi ikke skulle få spille på grunn av restriksjoner, men fikk i siste liten til utendørsøvelser, sier Tanja Sveen fra Hamar musikkråd.

Korpsene må forholde seg til avstandskrav og får ikke spille og marsjere samtidig på grunn av smittefare.

– Hva sier barna i korpsene om denne spesielle 17. mai-feiringen de har i vente?

– De er glade for at de får lov å spille, for man trodde jo ikke skulle gå i år. Spesielt de yngste som skal være med for første gang er entusiastiske.

Marker der du er

Og slik blir 17. mai i Hamar i år:

Det er lagt opp til tre såkalte «samtidighetsopplevelser». To lokale og den nasjonale klokka 13.

Her er de:

Klokka 11, da barnetoget skulle ha starte, oppfordres alle innbyggerne til å gå ut i hager, på ballonger eller åpne plasser og rope høyt hurra og vifte med flagg.

– Håpet er at man lager et eget lite familietog hjemme, sier Behrens.

Klokka 13 skal alle i landet synge nasjonalsangen der de befinner seg.

Klokka 13.30 skulle det har vært skolearrangementer. På dette tidspunktet så skal alle rope hurra for skolen som er i kretsen de bor i og vifte med flagg.

– Da kan man gjerne lage 17. mai-inspirerte skoleleker der man måtte befinne seg.

I Hamar blir det også kjøretøyparade gjennom alle delene av byen ved Hamar American Car and Bike Club og A & T Ford lauget.

Og representanter for korps spiller ved institusjonene Kløverenga, Finsal, Prestrudsentret, Parkgården, Kåtorp bo- og aktivitetssenter og Klukstuen.

På strømming

Dette strømmes (H-a.no eller Hamar.kommune.no).

Klokka 07.55: Flaggheising og taler på Stortorget. Oppstilling og korpsmusikk. Her blir det taler ved Erling Behrens, «Norge i rødt, hvitt og blått».

Speiderleder, John Bjerkli, leder et arrangement med speiderne. Det blir Flaggheising, parade, Fedrelandssalmen, Speidernes Appell.

Det blir korpsmusikk kongesangen.

Varaordfører Knut Fangberget hilser dagen. Korpsmusikk.

Maria Christine Moen Foldvik fra Hamar Montessoriskole holder tale for dagen.

Ordfører Einar Busterud hilser konge, fedreland og folk i Hamar og overrekker diplom til vinner av årets vinnertegning, laget av Silva Skog Moholdt i 6. trinn ved Hamar Montessoriskole.

Klokka 08.00 blir det flaggheising på Toneheim Folkehøgskole.

Her er høytidsstundene ved minnesmerkene:

Klokka 08.00: Skramstadøya i Åstdalen. Bekransning av bautaen ved major Helge Hafsahl Karset. Æresvakt ved Heimevernet.

Klokka 09.05: Koralmusikk ved Hamar Domkirke og bekransing av 200-årssted i Bispegårdshagen. Medvirkende: Hamar Musikkorps og varaordfører Knut Fangberget.

Klokka 09.45: Strandgateparken: Fedrelandssalmen, nasjonalsangen, tale og bekransning ved oberstløytnant Stein Garang, Forsvarets personell og vernepliktssenter og represtantant for ungdommen, Guro Lilleby, legger ned blomster og hilser fra byens ungdom.

Æresvakt ved Heimevernet. Medvirkende: Representanter fra Hamar frimurerkor og Jernbanens mannskor, samt Hamar Musikkforening.

Klokka 18.00 blir det digital festgudstjeneste i Hamardomen: Festgudstjeneste i folketonedrakt med biskop Solveig Fiske, domprost Leif Jørn Hvidsten og domkantor Trond Våge.

Her medvirker sangerne Kim Rysstad og Margrete Nordmoen, felespiller Trygve Liahagen og en forsangergruppe fra Hamar domkor.