Temakafeen i Hamar, som drives av Kreftforeningens frivillige, gir et godt tilbud til kreftrammede, pårørende og etterlatte. Annenhver mandag er dørene åpne og like mye som en prat om kreftsykdom er det prat om alle hverdagens gleder og utfordringer.

Men det skal selvsagt være tema kreft også, slik som det legges opp til i Rådhuset torsdag kveld.

Mening med livet

– Vi er så heldige at vi får en fagmann på området, overlege Frode Skanke fra Unicare på Røros, til å komme og snakke om temaet: Finn mening med livet tross sykdom og seneffekter, forteller Simen Fådal Stenseth, leder i den lokale prostataforeningen, og Berit Jevnaker, distriktssjef i Kreftforeningen Innlandet.

Begge håper at både kreftrammede, pårørende og etterlatte tar turen til rådhuset denne kvelden.

– Her kan alle som vil også stille spørsmål til Skanke, og han svarer på alt han rekker før han setter kursen mot Røros igjen, lover Simen, som selv har vært gjennom kreftoperasjon og har sine senskader å slite med.

Det er noen lekkasjer

Han ble operert for prostatakreft for seks år siden, og slår fast at han tross noen senskader har et strålende liv.

– Jeg kom godt utav operasjonen, men har som så mange andre fått noen senskader. Blant annet er det utfordringer med noen urinlekkasjer. Men du verden, det er faktisk en utfordring jeg lever godt med, sier 72-åringen.

Og han takker ikke minst sin kone, og seg selv, for at han gjør det.

– Å kalle en spade for en spade, altså være åpen om de utfordringene som en kan ha som både kreftrammet og pårørende, er utrolig viktig. Det har for vår del bidratt til at livskvaliteten er god, sier Simen.

Også viktig for arbeidsgivere

Det er ikke bare pårørende, etterlatte og kreftrammede Simen og Berit mener vil nyte godt av den informasjonen som kommer på torsdagens møte.

– Det er jo utrolig mange som er i yrkesfør alder som rammes av kreft. Mange av disse kommer selvsagt tilbake i arbeidslivet, og vil mer enn gjerne bidra.

– At det kan dukke opp senskader, som blant annet fatigue, en følelse av trøtthet, kraftløshet og mangel på motivasjon, gjør det i perioder utfordrende å holde ut i jobb. Det er i slike situasjoner åpenhet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker er så viktig. For det finnes muligheter med tilrettelegging, som både arbeidsgiver og arbeidstaker kan benytte seg av.

– Derfor vil vi oppfordre også arbeidsgivere til å møte opp torsdag kveld klokken 18, oppfordrer de to.