Gå til sidens hovedinnhold

En måned forsinket utstilling åpner i Kunstbanken

Artikkelen er over 1 år gammel

14. mars skulle årets Østlandsutstilling åpne i Kunstbanken. Så kom koronaen. Men lørdag åpnes endelig utstillingen endelig for folket.

– Kunstbanken har nå fått tillatelse av kommunelegen til å vise utstillingen for en begrenset gruppe på 15 personer om gangen, opplyser direktør Ingrid Blekastad i Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.

Dermed får kunstverkene stå fram til 7. juni.

– Rør kunsten!

Hamarsingen Torgrim Torve (41) er kjent for å være frontfigur i bandet Dunderbeist, men han er også en dyktig kunstner.

– Dette er en perkusivfeedbackinstrumentsynteseier. Det begynte som en skulpturell installasjon, men så tenkte jeg at det er litt morsommere å bruke det som et instrument. Det er en mekanisk sak som i hovedsak baserer seg på feedback.

– Vanligvis så står det vel oppfordringer om å ikke røre kunsten på utstillinger, men her skal publikum ta instrumentet i bruk, forteller Torve.

Blekastad er fornøyd med årets Østlandsutstilling:

– Det er blitt en spennende og mangfoldig utstilling som fanger opp viktige tendenser i tiden; vi finner vi en lengsel etter det autentiske, noe ekte, med utbredt bruk av tradisjonelle teknikker som vev, innfarging og naturmaterialer. Vi kan også se en samlet bekymring over klimakrisen, og hvilke konsekvenser den har og vil få både for naturen, dyr, insekter og oss mennesker som lever på jorden. Utstillingen rommer både konkrete og eksistensielle refleksjoner over samtiden som gir publikum mulighet til å fylle inn egne tanker og tolkninger, sier Blekastad.

Mange debutanter

38 kunstnere og kunstnergrupper deltar med totalt 64 verk, som Blekastad sier viser høy kunstnerisk kvalitet.

Utstillingen viser performance, fotokunst, videokunst, todimensjonale verk som grafikk, tegning og maleri og skulpturelle installasjoner.

Hele 22 av 38 deltakere i år er debutanter.

– Det er vi meget stolte av. Flere av debutantene er «gamle travere» i kunstfeltet, det tar vi som et tegn på økende anerkjennelse av Østlandutstillingens status. Men det er også mange «unghester» blant debutantene, vi ser nye og inspirerende kunstnerskap og det lover godt for norsk kunstliv og Østlandsutstillingens framtid.

I år kom det inn rekordmange søknader, helle 766.

Lokale kunstnere

Disse har tilknytning til Innlandet:

Endre Aalrust er født og oppvokst på Hamar. Han bor og arbeider i Berlin. Aalrust viser 3 mindre figurative malerier som tar opp spørsmål rundt dominans og maktstrukturer i kunst, språk og politikk.

Line Berget er født og oppvokst i Rendalen, bor og arbeider i Noresund. Berget har en leken tilnærming i sine underfundige verk inspirert av naturen. Hun viser 3 skulpturer utført i naturmaterialer som lammeskinn, bomull og hamp.

Torgrim Torve er født og oppvokst på Hamar, bor og arbeider i Oslo. Torve viser en kinetisk skulptur med lyd som kan settes i tradisjon med konstruktivistiske skulpturer fra tidlig modernisme.

Olav Starheim bor og arbeider i Stange. Han arbeider med oljemaleri og viser to større malerier i et konstruktivt og abstrakt uttrykk med komplekse rom- og formgjengivelser.

Egil Martin Kurdøl bor og arbeider i Lillehammer. Han viser to arbeider i blandingsteknikk på papp som reflekterer viljen til å undersøke og trenge dypt inn i naturens logikk og mysterier, med helt andre metoder og ut fra andre hensyn enn de vitenskapelige.

Årets jury:

Tor-Magnus Lundeby, kunstner (Østfold bildende kunstnere).

Lars-Andreas T. Kristiansen, kunstner (Buskerud BK) og daglig leder ved Vestfossen.

Josefine Lyche, kunstner (Billedkunstnere i Oslo og Akershus) og kurator.

Josephine Lindstrøm, kunstner og kunsthistoriker, daglig leder Østlandsutstillingen.

Christel Sverre, kunstner og kurator, Kunstbanken Hedmark Kunstsenter.