«Helt fra tidenes morgen har myter, eventyr og legender vært en grunnleggende del av menneskenes liv. Trangen til å forklare naturfenomener og livshendelser er selve opprinnelsen til mange av disse historiene. De ble brukt både som underholdning og til oppdragelse av de unge. Noen var knyttet opp mot hverdagens gjøremål og håndverk, og ble fortalt mens man arbeidet. Andre var av den mer underholdende sorten, og disse kunne man kanskje høre om kvelden når man samlet seg rundt bålet» står det å lese i programmet til årets Middelalderfestival på Domkirkeodden. Og når temaet for festivalen ved Mjøsas bredd er Myter og legender ville det vært embetsforsømmelse ikke å belyse Mjøsas egne myteomspunne kjendis. Nemlig Mjøsormen eller sjøormen i Mjøsa. Denne ble først omtalt i Hamarkrøniken midt på 1500-tallet og har i nyere tid angivelig blitt observert med ujevne mellomrom. Nå er det bortimot 20 år siden forrige gang noen hevdet å ha sett den.

– Jeg vet ikke hvor levende denne myten er i folks bevissthet lenger, men dette er en historie som aldri dør. Vi synes jo det er litt stas og vi liker sjøormen vår. Marie Kløvstad Øye kommer for å ha eget foredrag om sjøormen og hvilken betydning den hadde i sin samtid, og vi har også et teaterstykke om sjøormen, forteller festivalsjef Ranveig Nordbryhn.

Full festival igjen

Middelalderfestivalen har imidlertid mer enn Mjøsormen å by på. Etter to år med ingen eller sterkt amputert festival rulles nå hele artilleriet ut igjen.

– Etter pandemien er det nå på tide å gjøre det skikkelig igjen, så i år blir det full festival. Det vil si ridderskole, gjøgling, musikk, prinsesseskole, hester og teater for å nevne noe. Vi har i tillegg en karusell som er bygget etter en tegning fra middelalderen og et skikkelig ildshow. Nå blir det igjen en festival for alle sanser, og det er en veldig god følelse å fylle opp igjen området her. Det er mange som gleder seg til dette, sier Nordbryhn.


9500 gjester

Festivalsjefen legger ikke skjul på at staben er spente på oppslutningen etter to år med pause, men håper at festivalen skal bli like godt besøkt som den var før pandemien.

– Vanligvis er det mange tilreisende her og på det meste har vi hatt 9500 innenfor her i løpet av de tre dagene festivalen pågår, sier Nordbryhn som ser ut til å få perfekt vær.

– Det beste er at det er ganske varmt uten at det er stekende sol. Men vi så i 2018, da det var knallvær, at folk løste billett her tidlig på dagen og kombinerte festivalbesøk med bading og strandliv. Det er det fullt mulig å gjøre, sier hun.