Endre skal investere 100 millioner i Hedmark-bedrifter

LETER VINNERE: Managing partner hos Skagerak Maturo, Erik Tønnessen, og nyansatt forvalter Endre Krogsrud er i gang med å lete etter morgendagens bedriftsvinnere i Hedmark.

LETER VINNERE: Managing partner hos Skagerak Maturo, Erik Tønnessen, og nyansatt forvalter Endre Krogsrud er i gang med å lete etter morgendagens bedriftsvinnere i Hedmark. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Endre Krogsrud fra Ottestad har fått jobben med å forvalte såkornfondet First Seed, som skal støtte Hedmark-bedrifter med 100 millioner kroner.

DEL

– Det skal være mulig å gjøre gode investeringer i Hedmark, sier Endre Krogsrud.

Han er nyansatt hos Skagerak Maturo som fikk i oppdrag fra Sparebankstiftelsen Hedmark og Hedmark fylkeskommune å forvalte 100 millioner kroner i gigantfondet First Seed, hvor pengene skal gå til oppstartsbedrifter i Hedmark.

Nye selskaper

Krogsrud starter offisielt ikke opp i jobben før 1. februar, men managing partner hos Skagerak Maturo, Erik Tønnessen, er på Hamar for å gjøre intervjuer med flere kandidater til å få investeringer fra fondet. Dermed må Krogsrud trå til.

Møtene er hemmelige, og det er uklart når den første investeringen fra såkornfondet blir foretatt.

– Vi har snakket med ti bedrifter siden desember, røper Tønnesen.

– Noen som er kandidater til å få penger?

– Absolutt. Noen er tidlig i fasen, andre har kommet lenger. Vi har sagt at vi skal bruke seks til tolv måneder på kandidatene før vi gjør våre investeringer. Vi har første styremøte i februar. Da kommer vi ikke til å gjøre en eneste investering. Men forventningene er at vi gjør en til to investeringer i første halvår, sier Tønnesen, som tidligere har vært banksjef i Sparebanken Sør og konserndirektør i Gjensidige.

Det anslås at First Seed til enhver tid skal investere i mellom åtte og femten selskaper.

På et tidspunkt skal selskapene selges og drømmen er at man får inn penger til nye investeringer til andre selskaper. I mellomtiden skal Skagerak Maturo være eier og styre, og være i ukentlig dialog med selskapene de har investert i.

– Godt skodd

Krogsrud har flyttet hjem til Ottestad, etter å ha bodd i Sandefjord. Nå skal han løfte opp og fram nye bedrifter i hele Hedmark.

– Hvordan er det å ha ansvaret for å forvalte så mange millioner, Krogsrud?

– Spennende og krevende. Jeg føler på det at fondet skal levere resultater slik at vi kan holde på i mange, mange år. Å treffe godt på oppstartsselskaper er krevende. Men det er betryggende at jeg får et erfarent team i ryggen, som skal bidra med kompetanse og hjelpe til med å ta de riktige valgene.

– Jeg føler at vi er så godt skodd som vi kan være, sier Krogsrud.

Han får kontorer i fjerdeetasje på CC Hamar, med panoramautsikt over byen og hedmarkslandskapet.

I Kristiansand, Oslo og Skien sitter sju andre ansatte i Skagerak Maturo som også skal jobbe med First Seed, foruten å forvalte to andre nasjonale såkornfond.

– Hva er bakgrunnen din?

– Jeg er økonom, med utdannelse fra Norges Handelshøyskole i Bergen. Fra 2004 - 2011 har jeg jobbet som daglig leder i Energy Future Invest, eiet av Eidsiva Energi, Hafslund og Statkraft. Det er et fond som har jobbet med fornybar energi- og miljøteknologi, med investeringer i hele Europa, men innenfor et smalt bransjesegment: vind- og solenergi.

– Nå skal du lete vinnere i et fylke som har ligget dårlig an på gründerstatistikkene?

– Hedmark er inne i en god trend og det har skjedd mye positivt her de siste ti årene. Særlig har man vært flinke til å organisere seg i klynger, innenfor VR/AR, spill, bioteknologi og industri, bygg og anlegg.

– Det ser ikke så verst ut. Vi skal nok finne noen å sette pengene i.

Artikkeltags