Endelig er ventetida over og det er et imponerende aktivitetsanlegg som ordfører Einar Busterud og fylkesordfører Even Aleksander Hagen offisielt åpnet med et slag e-tennis mandag. Anlegget eies og driftes av Hamar kommune og Innlandet fylkeskommune i fellesskap.

Tanken bak er å skape et uteområde som innbyr til aktivitet og lek i og utenfor skoletiden, med fokus på både jenters og gutters behov. Det var faktisk allerede i 2006 den første tanken om anleggsetablering i området ble sådd og i 2009 ble det vedtatt at det skulle legges kunstgress. Ifra 2017 ble det på nytt fart i planene om en aktivitetspark og elevene ved Katta fikk ta del i planleggingen.

– Her ser vi altså resultatet av det som begynte med en tanke om noen dekk i et hjørne av område, sa rektor ved Ajer ungdomsskole, Tom Zachariassen, på åpningen.


– Helt riktig modell

Einar Busterud husker godt fra sin tid på Katta at fotballbana som lå der det nye anlegget nå ligger var i litt lurvete forfatning.

– Da lå det store steiner på bana og vi sa at «dette skal jo snart gjøres noe med.» Det er altså over 50 år siden, sa en lattermild Busterud som mener etableringen av anlegget er et eksempel til etterfølgelse.

– Skoler skal ha idrettsanlegg ved siden av seg, så dette er helt riktig modell, mener han.

Imponert over anlegget var også fylkesordfører Even Aleksander Hagen som understreket viktigheten av fysisk fostring i hverdagen.

– Gode uteområder gir bedre skoleresultater og Helsedirektoratet sier at unge bør være aktive minst en time om dagen, så dette henger sammen, sier han.


11 millioner kroner

Ajer aktivitetspark inneholder sykkelløype og pump track med doseringer, 60-meter med automatisk tidtaking, hinderløype, frisbeegolf, flere områder for styrketrening, «battle rope», lysspillet «Infinity» og en paviljong å oppholde seg på. De som bruker parken, kan koble på musikk fra egen telefon. Anlegget har flere og moderniserte baner for sandvolleyball, basket og fotball, med lys som kan aktiveres til kl. 22 om kvelden. Hele parken er knyttet sammen til en aktivitetsløype som går rundt begge skolene. Den samlede prislappen er på om lag 11 millioner kroner, og Norsk Tipping står for nesten halvparten av finansieringen.

– Vårt motto er «Vi gir drømmene en sjanse» og det gjelder også når det gjelder å realisere gode ideer i lokalsamfunnet. Og dette er en veldig god idé, sier Kjetil Berntsen i Norsk Tipping.

Også elevene ved Katta Hermine Solemsli Kleppe og Bendik Sebastian Dalsrud Amble skryter av anlegget.

– Dette har blitt et veldig bra anlegg hvor det finnes noe for alle i alle aldre, sier de.