Gå til sidens hovedinnhold

– Et program som er så bra at vi ikke aner hvordan vi skal klare å toppe det

Hele byen blir scene når Move Dansefestival arrangeres neste uke. PS Dans lover et program for alle og innhold av internasjonalt kaliber.

Dansefestival ble for første gang arrangert i 2018 og i 2019 anslås det at den dro til seg om lag 4000 tilskuere. I fjor ble den naturlig nok preget av koronasituasjonen og formatet måtte justeres noe. I år klasker de ettertrykkelig til og har knyttet til seg aktører med internasjonalt snitt, men dette blir ikke en festival som utelukkende appellerer til de som er godt bevandret innen scenekunst.

– Dette blir for en festival for de som aldri har vært i en teatersal og for de som elsker dans. Her blir det noe for alle, forteller Therese Slob.

– Vi mener at programmet er så bra at vi ikke aner hvordan vi skal toppe det neste år, men det får vi ta da, sier hun og ler.

Omfattende program

Festivalen starter torsdag 26. august og lista legges skyhøyt fra start. Første post på programmet er nemlig forestillingen When Monday Came av Ina Christel Johannessen. Dette er i egenskap av å belyse de mange skogbrannene kloden rammes av tematisk nesten skummelt dagsaktuelt og framføres av et av Norges ledende dansekompanier. Når søndagen avsluttes med Open Styles battle har festivalen vært igjennom blant annet forestillingen Hello, Circus Absence og Butch Tribute. Sistnevnte er en hyllest til skeiv, kvinnelig maskulinitet med Marte Sterud fra Hamar som både regissør og medvirkende. Når de siste klappes av scene søndag har det også vært workshops, jazzklasse, panelsamtaler og hagefest for å nevne noe.

– Vi har lagt det opp slik at det faktisk skal være mulig å rekke alt som skjer. Man rekker riktignok ikke å fordøye alt, men det får man gjøre senere, sier en lattermild Slob.


Vil skape møteplasser

Festivalsjef Hanna Eikli ser fram til å gjøre byen om til en oase for scenekunst i fire dager.

– Det har vært et kjipt år og nå gleder vi oss veldig til å skape møteplasser for barn og unge. Vi skal spre dans utover hele sentrum, men vi forteller ikke hva som skjer når, så folk må gå på en oppdagelsesferd, sier Eikli som kan melde om rekord mange aktører med en rolle i årets dansefestival.

– Stolt bidragsyter

Teater Innlandet er også i år med på laget og så lenge det er opp til teatersjef Thorleif Linhave Bamle er det et samarbeid som skal vedvare.

– Dette er Norges kuleste dansefestival fordi den favner så bredt. Da jeg tok over jobben som teatersjef var jeg klar på at vi selvfølgelig skal være med på dette. Vi er en stolt bidragsyter, sier Linhave Bamle som i kraft av å være indignert både over pandemiens begrensninger og nedstengningspolitikken kommer med følgende oppfordring:

– Bli med å gjenerobre normalen og ta tilbake arenaene som gir oss åndelig påfyll. Man lever tross alt lenger på det enn på en halvliter, sier han.