Klikk på bildene over for å se flere motiver.

– Det hadde vært moro å leve av å tegne, sier Even Thomassen, som helt siden han gikk i barnehagen har tegnet tegneserier og formidlet omgivelsene rundt seg med morsomme tegninger.

«En gossin bok»

Even har laget karikaturtegninger av 19 lærere og en vaktmester ved Ajer ungdomsskole. De er stilt ut på en vegg på skolen og blir stadig beundret av lærere og elever som passerer tegningene:

– Han har en helt spesiell strek. Han har definitivt fanget noe, og jeg kjenner meg igjen, sier klassekontakt og naturfaglærer, Stig Morten Stømner.

Produksjonen er stor. Inne på biblioteket har Even laget en tegneseriebok som er blitt nokså slitt etter å ha blitt lånt av medelever. På coveret av «Tull og tøys» står det blant annet «En veldig gossin bok», med terningkast fire. Kanskje Evens vurdering av seg selv, men medelever og lærere mener han fortjener en sekser for alle arbeidene.

Og med koding på skolen har han laget en masse dataspill med sin egen tegneseriefigur, Super-Even. Hentet fra universet til Supergutta, en morsom tegneserie som han lager.

– Super-Even roter seg bort i mye rart, og havner bort i trøbbel fordi han har superkrefter han selv ikke vet hvordan han skal håndtere, forklarer Even.

Som når Super-Even sparker en fotball opp i luften. Han sparker den så hardt at den forsvinner opp i lufta og lander ikke igjen før to dager etter – i hodet på Super-Even.

– Han er veldig kreativ og tar dette med det visuelle veldig raskt. Både når det gjelder tegning og animasjon, sier lærer Espen Steinum, som følger med på eleven med stor interesse.

Også elevene ved skolen synes det er noe helt spesielt med 15-åringens strek:

– Det han lager er gøy, sier elevene Mikael Kontad Jørgensen og Andreas Fjerdingstad.

Hyller Mario Bros

Det renner ut med tegninger fra Even hele tiden. Akkurat nå er han i gang med et stort prosjekt: En tegneseriebok på hele 50 sider som hyller favorittspillet Super Mario Bros.

– Jeg er glad i spillet, og ville lage min egen historie, forklarer Even.

Interessen har alltid vært der. I barnehagen krevde han at personalet skrev ned historiene han fant på, mens han lagde tegninger. Interessen tok bare mer av under barneskoletiden, da han begynte å lese Donald Duck og andre tegneserier.

– Hvordan jobber du?

– Jeg liker å tegne på den gode, gamle måten, med blyant og penn. Å tegne på ark gir en god følelse framfor det å lage noe på en dataskjerm eller en iPad. Selv om jeg gjør også det, når jeg lager animasjoner og spill, forklarer Even.

– Og hva er ambisjonene dine for framtiden?

– Drømmen er å leve av å tegne, på en eller annen måte. Men jeg vet ikke helt hvordan jeg skal angripe det. Jeg må undersøke mulighetene.

– Det går sikkert an å finne en skole et sted...