Gå til sidens hovedinnhold

Fakiha bidrar gjerne i kampen mot matsvinn: – Det å kaste mat er veldig vanskelig for meg

Bekjempelsen av matsvinn i Norge har økt i intensitet og appen «Too good to go» må få litt av æren. Hotell Astoria i Hamar sentrum er en av flere i byen som er tilknyttet denne appen og det er Fakiha Mirza veldig glad for. Det skjærer henne nemlig i hjertet å måtte kaste mat.

Ved å laste ned appen til din mobiltelefon kan du få oversikt over serveringssteder som har overskuddsmat som legges ut til en sterkt redusert pris. Det finnes et knippe plasser i Hamar som tilbyr dette, blant annet Clarion Collection Hotel Astoria i Torggata. Der er det Fakiha Mirza som er ansvarlig for maten i kraft av sin stilling som Food & beverage manager og hun blir oppriktig glad for hvert måltid som ikke havner i restavfallet.

– Det er veldig vanskelig for meg å kaste mat med tanke på hvor mange i verden som ikke har mat på bordet og jeg håper så mange serveringssteder som mulig ønsker å tilknytte seg denne ordningen slik at vi klarer å redusere matsvinnet kraftig, sier hun.

Suksess fra første dag

«Too good to go» kom til Norge i 2016 og Hotell Astoria har vært med på laget siden 2018. Bokser stappfulle av mat som er blitt til overs fra hotellets frokost – og lunsjbuffé selges for en billig penge rett etter at måltidene er ferdig og dette tiltrekker seg folk. Og de kommer igjen og igjen.

– Dette har vært en suksess fra første stund for vår del. Vi ser at dette er populært blant studenter, men også for folk som jobber rett i nærheten her. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger og det er mange faste brukere, sier Mirza som har hovedansvaret for å følge med på bestillinger og hva som er igjen.

– Jeg må følge med litt, men det er en jobb jeg gjør med glede, sier hun.

Vant konkurranse

Og det er hun ikke alene om i Norge. 2200 dagligvarebutikker, bakerier, restauranter, hoteller og uavhengige spisesteder, kafeer over hele landet er nå tilknyttet «Too good to go» og over 1,1 million nordmenn har lastet ned og registrert en bruker i appen. Siden oppstart har 3,5 millioner måltider blitt reddet fra å ende opp som matsvinn. Normalt hentes det rundt 6000 måltider per dag her til lands.

– Det er veldig lett å bruke appen og jeg anbefaler alle å bruke den. Det er bedre å selge mat billig enn å kaste den, sier Mirza som har blitt belønnet for sin innsats mot matsvinn.

– I fjor var vi med i en konkurranse for alle hotellene i Choice-kjeden og den vant vi. forteller hun.

Koronaperioden har påvirket hvor mye mat som blir laget, all den tid belegget på hotellet er betydelig lavere enn normalt, men frekvensen av brukere er stabil.

– Vi merker ingen forskjell i antall brukere på grunn av koronaen, sier hun.

Populært på Circle K

Circle K har på landsbasis reddet 200 000 matporsjoner i løpet av en treårsperiode og Circle K i Vangsveien reddet alene nesten 800 måltider i fjor.

– Det er veldig hyggelig å redde så mye mat, ikke minst fra et miljøståsted. Vi er veldig fornøyd med Too Good To Go, og sender ut 20–30 forundringsposer hver uke, sier Fredrik Jensrud i Circle K Vangsveien. som melder om stort spenn i brukere.

– Vi har noen gjengangere som henter poser ofte, men det kommer til nye hele tiden. Det er alt fra barn i 12-13-årsalderen, til pensjonister og studenter.


Fornøyd daglig leder

– Det er fantastisk å se innsatsen som butikkene og folk flest gjør for å unngå at fullt spiselig, god mat ender som svinn. Dette har både miljømessige og økonomiske fordeler, sier Ann-Kristin Raknes Pfründer, daglig leder i Too Good To Go Norge.

– Det ble reddet rekordmye mat i 2020, noe som har flere årsaker. Vi opplever en stor økning i antall brukere. I tillegg har vi fått flere samarbeidspartnere, slik at man kan kjøpe flere dagligvarer gjennom appen, for eksempel. Koronakrisen har påvirket samarbeidspartnerne vår ulikt, men dagligvarebransjen og en del bakerier er blant dem som opplever gode tider, og det gjenspeiles i appen, sier hun.