– Overgangen fra frisk til alvorlig syk var brutal. Unni gjennomgikk 96 cellegiftkurer, mistet brystet og følte seg ikke som den sexy dama hun hadde vært. Samleie ble vanskelig og hvis vi ikke hadde klart å forstå hva vi måtte gjøre annerledes kunne vi kanskje ha glidd fra hverandre, sier Haakon Wiig.

Nylig sto han og flere andre foran helsepersonell fra hele Hedmark, regi av utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester Hedmark, og snakket om samliv når helsen forsvinner.

– For flaue

– Da kona mi var 39 år fikk vi beskjeden om at hun hadde tre uker igjen å leve. Det ble ti år, forteller Haakon.

Ti år på en følelsesmessig berg-og-dalbane, der paret måtte starte på nytt for å finne tilbake til hverandre.

– Når man blir rammet av kreft så handler livet om å overleve. Seksualitet og nærhet føles underordnet. Men hva hadde skjedd om vi gradvis hadde glidd fra hverandre og jeg hadde trådt ut av forholdet, og Unni og ungene hadde blitt stående igjen, uten at vi kunne ha vært til støtte for hverandre?

– I stedet valgte vi å starte helt på nytt, lære oss å leve og vokse sammen igjen, med sykdommen til stede. Vi ga aldri opp. Derfor ble det ti verdifulle år istedenfor ti vanskelige år.

En av områdene som var vanskeligst var samliv og seksualitet.

– Vi traff mange flinke leger, sykepleiere og andre helsearbeidere, men verken vi eller de turte å snakke om temaet sex. Og vi som par var for flaue til å stille de spørsmålene som vi egentlig lurte på, forteller Haakon.

Paret søkte likevel informasjon som gjorde at de klarte å leve sammen og gi hverandre nærhet, selv når det var tøffe perioder.

– Det handler om å tørre å snakke om det som er vanskelig.

Haakon, som kommer fra Brumunddal, har skrevet boken «100 spørsmål med svar om kreft, seksualitet, samliv og sex».

– Jeg hadde lyst til å ta vare på kunnskapene vi tilegnet oss og gi den videre. Og for dem som jobber i helsevesenet handler det om å ta initiativ. Men å gjøre det på en måte som oppleves trygt og fint.

Ømhet og godhet

Sexolog og kreftsykepleier, Heidi Rognlidalen, er glad for alle rådene hun får:

– Det handler om kommunikasjon. Å ha respekt for pasientens historie og møte folk i sårbare situasjoner. Vi helsearbeidere må ha forståelse for at pasienten kan synes det er vanskelig å tanke om mange temaer. Da må vi tørre å spørre og tørre å ta tak i disse temaene, sier Rognlidalen, og fortsetter:

– Og seksualitet er ikke bare samleie. Det handler om nærhet, ømhet og godhet. Det å ligge ved siden av partneren din når den er syk. Å sitte ved siden av hverandre i sofaen.

Kreftkoordinator i Hamar kommune, Marte-Lill Solstad er enig:

– Vi har ikke turt å snakke med dette med pasientene før vi gjennomførte et mestringskurs for kreftrammede, hvor temaet kom opp i en større sammenheng. Håpet er at vi helse- og omsorgsarbeidere blir tøffere, lager noen nettverk på arbeidsplassene for å motivere hverandre til å ta disse samtalene og til å søke kunnskap.

Haakon liker det han hører.

Han er i dag takknemlig også for de vanskelige dagene han opplevde rundt sykdommen:

– Det tok tid, men vi ga aldri opp og vi klarte mot alle odds å vokse sammen.

– Det ble en mye bedre reise for henne, for meg og for ungene.

Unni døde 30. juli 2013.