Gå til sidens hovedinnhold

Færre filmer ga flere publikummere

Artikkelen er over 2 år gammel

Åtte færre forestillinger i årets Hamarama. Likevel kan festivalsjef Bjarte Ytre-Arne notere seg ny publikumsrekord.

– 2.527 besøkende på årets festival. 100 opp fra året før, selv om vi gikk fra 80 til 72 forestillinger. Det gjorde åpenbart ingenting å gjøre menyen litt slankere, sier en tilfreds Bjarte Ytre-Arne.

En møteplass

– Hamarama falt sammen med den store feiringen av 5-årsjubileet til Hamar kulturhus. Stjal eller tilførte feiringen oss publikummere? Vi velger å tro på det siste. Så lenge folk var på huset så var det mange som valgte å få med seg en film. Vi kan vel si at vi serverte opplevelser sammen denne helgen.

Ytre-Arne er bare blitt mer overbevist om at Hamaramas eksistens er berettiget:

– En by som Hamar må sette av noen dager i året hvor en lager en møteplass for filmelskerne og komprimerer filmopplevelser. Hamarama er blitt som en familie som stadig vokser seg større, hvor aldersspredningen er stor. Og man lærer bort til et nytt publikum at det å se film sammen på et stort lerret er mye kulere enn å se Netflix på en smarttelefon.

– Noe du lærte på andre forsøk som festivalsjef?

– Ja, at det er vanskelig å selge inn filmer der folk ikke har noen kjente preferanser. De filmene som har kjente skuespillere, regissører, produsenter eller produksjonsselskap trekker folk, mens de filmene som vi som lager festivalen kanskje synes er mest interessante, er folk litt mer nølende til.

– Men, det er en grei måte å drive en festival på. Vi skal ha en funksjon som speider for å gi folk nye opplevelser, samtidig som at vi skal gi publikum de filmene som de føler at de har gått glipp av.

Kubansk mat

Det ble ikke uventet fulle saler under visninger av filmer som «A star is born» og «Les Misérables».

Seansen med «Les Misérables» blandet med korsang fra medlemmene i Damenes Aften ble en stor suksess.

– Å binge inn tilleggsopplevelser rundt det å se film ser ut til å fungere veldig bra, og er noe man bør gjøre mye mer av i framtiden.

– Apropos framtiden: Du har toårsengasjement som festivalsjef. Får du fortsette?

– Det er en sak styret må ta stilling til. Vil de vil forlenge, så er det interessant, for dette er en kjempemorsom jobb, sier Ytre-Arne.

Det er igjen en periode av festivalsjefperioden. Og selv om Ytre-Arne ennå ikke vet om han har ansvaret for neste års festival, skal han bruke tiden godt:

– Hamar Salsaklubb planlegger en latinofestival i september. Hamarama må hekte oss på slike arrangementer. Derfor vurderer vi en kubansk kveld, kanskje med kubansk mat laget av Hai Hang, og visning av filmen «Cuban Food Stories»?