– En app anbefalte oss dette stedet. Vi kom hit i dag, og det jo et helt fantastisk sted! Her blir vi i to dager, sier tyske Robert Lauc entusiastisk.

Han nyter fine dager i bobil sammen med familien på parkeringen ved Torp Legesenter.

Familien fra Pforzheim nær Stuttgart spiller brettspill etter en fin dag på stranden.

I bakgrunnen farger solen himmelen gul i det den er i ferd med å gå ned.

Dette er familiens første Norgesferie, og de kom seg inn i Norge via Danmark med ferge.

– Vi kom oss inn uten problemer i disse koronatider. Vi føler oss veldig trygge her og nå skal vi ut på en to og en halv uker lang rundreise i Norge, sier Lauc entusiastisk.

– Vi legger bare planer en dag om gangen, og neste stopp er Lillehammer. Deretter kjører vi oppover til Jotunheimen og videre vestover.

Annerledessommeren

På turistkontoret ser daglig leder Ingunn Anita Hagen tilbake på en uvanlig sommer, med færre utlendinger innom.

– Utlendingene begynte å komme i midten av juli. Vi har hatt gjester innom fra Storbritannia, Nederland, Tyskland og Danmark, men dette året har det vært flest nordmenn.

– Hvor kommer de norske turistene fra?

– Vi har hatt utrolig mange fra Trøndelag og Oslo.

– Og hva vil folk oppleve?

– Hamar-regionen er blitt et begrep blant de besøkende, med en oppfatning om at det er stabilt vær her. De har villet se Mjøsa. Og mange ønsker seg en aktiv ferie ved at de utfolder seg fysisk, enten ved at de sykler eller klatrer i klatreparken eller svømmer i Mjøsa. Gjerne gåturer på Hedmarksvidda.

Færre besøk

Trafikken på turistkontoret har vært noe lavere.

– Det skyldes nok beliggenheten til det midlertidige turistkontoret og pandemien. Som forventet. Men medlemmene våre rapporterer om en stor økning, og det er gledelig.

Neste sommer skal ting være på plass med tanke på lokalisering av nytt turistkontor:

– Vi kommer akkurat fra et møte med Hedmarken Turistforening, og vi har et ønske om å «forlove oss» med dem og få til et samarbeid og samlokalisering i byen. Vi jobber nå felles mot å finne et lokale i sentrum hvor vi kan sitte sammen.

– Til slutt: Får dere tilbakemeldinger om folk er fornøyde med oppholdet hos oss?

– Ja, mange.

– Her om dagen var det ei dame fra Trøndelag som fikk lagt opp ei rute på Hedmarken. Hun kom gledestrålende tilbake, med en blomst, og sa: «Herregud, så fint det er her!»