ENSOMT OG GODT: Jens Haugen er nyforelsket i sin gamle trebåt, fiskestengene og roen på vannet midt ute på Mjøsa. Foto: Jens Haugen

Slik ble Jens nyfrelst Mjøs-fisker

Han har ikke sett Mjøsa for bare vatt'n, Jens Edgar Haugen, men superfotografen fra Hamar er nå nyforelsket Mjøsfisker.
Av
Publisert
7 KILO: Denne veide 6,9 kilo da Jens og Nicolas dro den opp fra Mjøsa. Foto: Privat

7 KILO: Denne veide 6,9 kilo da Jens og Nicolas dro den opp fra Mjøsa. Foto: Privat

Sommerens jakt etter storørreten i Mjøsa nådde sitt absolutte klimaks allerede i mai. Fisket var svært godt og den ene etter den andre ruggen over seks kilo ble dratt opp igjennom vannskorpa i innsjøen som Hamar speiler seg i.

Tallene fra HAs fiskekonkurranse viser at 17 av 22 Mjøsa-rugger på over seks kilo ble tatt i mai (fire i juni og én i juli).

17. juli dro Jens Edgar Haugen og sønnen Nicolas opp en sværing på 6,9 kilo i Grefsheim-alleen. Nesten litt urettferdig flaks mener Jens selv.

Han har nemlig først nå oppdaget hva Mjøsa virkelig har å by på. Han har blitt slått ut av det han nærmest beskriver som en forelskelse.

Jeg fikk jo ikke en dritt, men jegeren i meg våknet

Jens Edgar Haugen

Bryllupsgave endret alt

– Egentlig er ikke fiske noen ny interesse, fordi jeg har vært veldig glad i å fiske helt siden jeg var liten. Jeg fikk låne bestefars gamle stang og fikk min første abbor på Tjuvholmen sammen med Håvard Røste. Jeg har vært fisker siden, men aldri hatt tilgang til skikkelig Mjøs-fiske, forteller han.

Det har skortet på både båttilgang og venner med samme interesse. Samtidig har livet som familiefar og profesjonell fotograf tatt tiden.

Men så flyttet familien til Jessnes.

Ivrig: Jens Haugen har mange timer på Mjøsa denne sommeren.

Ivrig: Jens Haugen har mange timer på Mjøsa denne sommeren.

– Jeg ble sittende og se på alle disse båtene som trolla fram og tilbake. Jeg fikk et veldig sug etter å prøve, og etter en sommer med resultatløs kasting fra land kom en forsinket bryllupsgave flytende.

Jens fikk nemlig en gammel trebåt med en 8-hestersmotor. Neste dag var han ute på Mjøsa – og der har han nærmest vært siden.

– Jeg fikk jo ikke en dritt, men jegeren i meg våknet, så jeg kontakten kjentfolk på Mjøsa og fikk gode tips. Det ga resultater.

Da Hamar Dagblad snakker med den ivrige fiskeren er han trøtt i trynet, beskriver han. Det har blitt nok en sen natt på Mjøsa.

Opplever fantastisk lys

Siden har det blitt mange ørreter opp over rekka på den gamle trebåten, og Jens Edgar Haugen er fullstendig hekta. Det samme er 6-åringen. Det har til og med blitt investert i en nyere båt.

– Det er ikke bare fiske, men hele opplevelsen rundt. Det gir sjelefred og ro, forklarer han.

Jens Haugen lever av lyset og har gjort fantastiske oppdagelser i de små timer.

– Det er litt rart, for jeg vokste jo opp her, men jeg har aldri sett det på denne måten. Det er fantastiske lysforandringer der ute. Enten kveld blir til natt, eller når morgenen gryr. Mjøsa står ikke tilbake for Skagen eller noe annet sted i Europa.

Og det er klart – å dra en ørret på (nesten) sju kilo hjelper på interessen. Og framover skal fotografen ha med seg kamera.

Han har fylt opp en iPhone allerede.

OPPDAGET LYSET: Fotografen fra Hamar har virkelig oppdaget Mjøsa og det spesielle lyset. Foto: Jens Haugen

OPPDAGET LYSET: Fotografen fra Hamar har virkelig oppdaget Mjøsa og det spesielle lyset. Foto: Jens Haugen

Se video av denne mjøsørreten!

Artikkeltags