Feirer 30 år, men neste år står drømmehotellet ferdig

BYGGEPLASS: – Her får vi nye hotellrom, forteller hotelldirektør hos Scandic Hamar (og Ringsaker), Frode Åkerland. I disse dager fyller hotellet i Hamar 30 år.

BYGGEPLASS: – Her får vi nye hotellrom, forteller hotelldirektør hos Scandic Hamar (og Ringsaker), Frode Åkerland. I disse dager fyller hotellet i Hamar 30 år. Foto:

– Nå skal vi løfte oss opp en liga, sier hotelldirektør Frode Åkerland, som feirer at Scandic Hamar er 30 år.

DEL

Både innvendig og utvendig er det nå stor byggaktivitet. Målet er at Scandic Hamar skal være ferdig utvidet og fornyet februar neste år.

Samtidig feiret man onsdag at hotellet er 30 år. Jubileet ble markert med at representanter for hotellet og hotellbygger Utstillingsplassen møttes for kaffe og kake.

Trofast ansatt

Kristin Fagerhaug (60) startet som husøkonom på Scandic en uke før hotellet åpnet i 1990 før hun gikk over på areal og renhold og endte til slutt opp i restauranten på hotellet.

– At hun har jobbet her siden 1990 står det respekt av. Vi får håpe at det er et tegn på at hun har trivdes, sier hotelldirektør Frode Åkerland.

Det kan Kristin bekrefte:

– Jeg trives veldig godt. Det er et fint arbeidsmiljø her. Og vi er inne i spennende tider, med ombygging og utvidelse. Det er behov for større hotell, sier hun.

HYLLET: Kristin Fagerhaug startet å jobbe ved hotellet en uke før det ble åpnet i 1990. Onsdag ble hun hyllet av kollegene.

HYLLET: Kristin Fagerhaug startet å jobbe ved hotellet en uke før det ble åpnet i 1990. Onsdag ble hun hyllet av kollegene. Foto:

Hotelldirektøren har selv hatt en lang reise i huset:

– Jeg begynte som kokke- og servitørlærling her på huset i 1996. Jeg ble restaurantsjef, kurs- og konferanse-sjef og midlertidig direktør før jeg begynte som direktør på Victoria på Lillehammer før jeg kom tilbake som direktør for Scandic Hamar og Ringsaker i midten av august i fjor, forteller Åkerland.

Hva mener du om utbyggingen som nå er godt igang?

– Vi løfter oss opp en liga og nå blir hotellet rigget for alle anledninger: For kurs og konferanse, for idrett, for ferie og for forretningsreisende. Og vi skal løfte restauranten slik at Hamars befolkning også vil komme hit, sier Åkerland.

Han mener at et løft av hotellet også kommer som et resultat av en mer fremoverlent satsing på reiselivet på Hedmarken:

– Det er en veldig god regional strategi og satsing på reiseliv. Vi har mye godt i vente. Samtidig jobber vi i Scandic godt sammen med de andre hotellene i byen for å se om vi kan skape mer aktivitet i Hamar. Målet er at noen av aktivitetene på Lillehammer havner hit.

Måtte utvide

Terje Haugan fra Utstillingsplassen kan fortelle at de kom inn som eiere i 1998.

– Kjededrift betinger stadig flere rom for at det skal være lønnsomt. Vi så nødvendigheten og sørget for den første utvidelsen i 2005, da vi gjorde et skikkelig løft; bygget ut en ny fløy og kom opp i 239 rom. Da fikk vi et nytt marked fordi vi hadde veldig store muligheter for kurs og konferanse.

- Men så ble det en dårlig match mellom antall rom og de enormt store fasilitetene vi satt med, forteller Haugan.

Dermed har man innsett at hotellet nok en gang må bli større:

– Vi må utvide for å være med i konkurransen om de store konferansene. Også følte vi at tiden var moden for å ta en ganske stor opprustning av hotellet. Det begynte å bli nedslitt.

– Nå bygger vi om barområdet til grupperom, andreetasjen i nyhotellet blir restaurant over hele flaten slik at vi kan bespise flere hundre personer til lunsj og så får vi 70 nye rom, slik at hotellet blir over 300 rom. Da blir det virkelig et storhotell.

– Også får vi en åttendeetasje med møteromsfasiliteter som blir helt fantastiske. Man vil kunne skue utover hele Hedmarken derfra.

Også blir det noen flere møte- og grupperom. I tillegg har man Hamarhallen, som er pusset opp, og kulturhuset med scene.

SPENTE: Terje Haugan fra Utstillingsplassen og hotelldirektør Frode Åkerland er spente på resultatet av den pågående utbyggingen.

SPENTE: Terje Haugan fra Utstillingsplassen og hotelldirektør Frode Åkerland er spente på resultatet av den pågående utbyggingen. Foto:

Haugan beskriver en tøff konkurranse i hotellmarkedet:

– Den er knallhard når man kjemper om kurs- og konferanse. Omsetningen økte når vi hadde rustet opp hotellet forrige gang, men så har den i de siste årene begynt å dabbe av litt. Derfor må man utvikle seg, hele tiden.

– Løfter Hamar

– Er det behov i Hamar for så mange hotellrom?

– Intercity-området rundt Oslo er jo et og samme marked. Hamar ligger jo godt an i forhold til Gardermoen, der man har tett togforbindelse. Og man må jo ha hotell for at byen skal bli en god destinasjon, sier Haugan og fortsetter:

– I sin tid bygget vi Nidelven hotell i Trondheim. Da hadde vi knallhard motstand fra de eksisterende hotellene i byen. Vi holdt på i fem år og slet før vi fikk det til. Men etter at hotellet kom, og ble Norges beste hotell, så gikk det også bedre for de andre. For da ble Trondheim en bedre destinasjon for kurs og konferanser.

ENDRES: – Her var det barområdet. Her får vi nye, flotte møterom, forteller Frode Åkerland.

ENDRES: – Her var det barområdet. Her får vi nye, flotte møterom, forteller Frode Åkerland. Foto:

Hotelldirektør Åkerland tar med avisen på omvisning inne og utenfor hotellet.

– Det var ei tid vi hadde høydehus utenfor her, tilknyttet skøytelandslaget. Brakker som lå bak hotellet. Da var vi ganske unike i norgessammenheng, sier han og humrer.

– Også har vi hatt mange gode internasjonale konferanser her. EFTA har vært her og de fleste politiske partiene i Norge har hatt landskonferanser ved hotellet. Og en masse konserter, alt fra Ole Paus til In Flames.

– Det er litt av «forsen» til hotellet vårt: Vi kan ha middag for 700 gjester i Hamarhallen samtidig som det pågår en konsert med Sigrid i den andre enden.

Artikkeltags