Gå til sidens hovedinnhold

Feiret i Hamars gater

I år fyller Norske Sanitetskvinner 125 år. Foreningene i Innlandet-Øst, gamle er Hedmark, er 75 år og feiret jubileet i helgen.

Sanitetskvinnene er Norges største kvinneorganisasjon med 40.000 medlemmer fordelt på 600 lokalforeninger. I 125 år har våre frivillige bidratt gjennom aktiviteter og fellesskap, og stått i front for kvinneliv og folkehelse.

Feiret i Hamar

En slik bragd må jo markeres og feiringen startet med pomp og prakt med bunadsparade i Hamar. Der spilte Hamar Janitsjar opp til mars og Hamars ordfører Einar Busterud, N.K.S. sin generalsekretær Grete Herlofson, leder av Hamar sanitetsforening Mete Willas, og fylkesleder Anita Hjelle ledet an toget.

Gjennom helgen ble det fokusert på hvordan organisasjonen har vært modig, årvåken og nytenkende. Helt siden begynnelsen har N.K.S. vært opptatt av kvinners helse og livsvilkår. De var viktige bidragsytere i arbeidet mot tuberkulose og i å bygge opp helsestasjoner rundt om i bygd og by.

Nå drives det en lang rekke aktiviteter for kvinner, barn og eldre i Innlandet – Øst sine 26 lokalforeninger.

Skikkelig veteran

Marta Breen holdt et engasjerende innlegg fra 150 år med kvinnekamp. I Norge gjør vi det bra på likestilling, men vi er fortsatt ikke i mål, og vi har mye å bidra med for å bedre jenter og kvinners livssituasjon i andre land.

Mange kjenner igjen saniteten for salget av fastelavnsrisene. Det mange ikke vet er at fortjenesten av salget går til å støtte forskning på kvinnehelse. Fortsatt er det sånn at det forskes mest med utgangspunkt i menns helse og det ønsker N.K.S. å gjøre noe med.

Ei som har vært en solid bidragsyter i N.K.S gjennom mange år er Dagny Hoel. Hun har vært aktiv i 14 år, medlem siden 80-tallet. Hun ble med fordi hun hadde ei mor som var medlem i sanitetsforeningen. Hun har fortsatt å være medlem fordi N.K.S. jobber mye for saker hun bryr seg om slik som barn og unge, forskning og lokalt sosialt arbeid.