Bokkveldene på Gravdahl har ligget i dvale på grunn av pandemien, men nå smeller det igjen og det er ikke hvem som helst som er invitert til det som er både er startskuddet for bokkveldene og den offisielle åpningen av «nye» Gravdahl etter oppussingen. Det er nemlig Frida Ånnevik og Bjørn Hatterud som er gjestene, og det er en samtale som er verdt å få med seg. Mandag varmet de opp sammen på Tøyen før de nå altså tar samtalen med seg til Hamar.

Fersk prisvinner

Torsdag 30. september ble Fritt Ords Pris tildelt de norske forfatterne Jan Grue, Olaug Nilssen og Bjørn Hatterud for deres sterke og kritiske bidrag til å belyse samfunnssituasjonen og ytringskulturen for funksjonshemmede i Norge.

Bjørn Hatterud (44) er kulturskribent, kurator, musiker og forfatter. Han fikk mye oppmerksomhet for debutboken Mot normalt (2018), om å vokse opp i Brumunddal som homofil og funksjonshemmet. I 2020 kom Mjøsa rundt med mor, som vant Kritikerprisen for beste sakprosabok for voksne samme år.

– Denne prisen er ikke bare for oss tre. Dette er en pris som tilfaller alle som jobber for den største minoriteten vi har i Norge, oss med funksjonsnedsettelser. Svært mange med funksjonsnedsettelser sitter utenfor rommene der beslutninger tas, dagsorden formes eller makt utøves. Svært mange med funksjonsnedsettelser står utenfor yrkesliv, kjærlighetsliv, familieliv og sosialt liv, sier Bjørn Hatterud.


– Legendarisk bokhandel

Hatterud har bodd i Oslo over halvparten av livet, men er godt kjent med Gravdahl. Når han besøker slekt og venner i Brumunddal prøver han å få lagt turen innom bokhandelen så ofte det lar seg gjøre.

– Gravdahl er jo en legendarisk bokhandel. En av de store og gode der man kan drømme seg bort i fullsortiment og bredde. Den er helt på linje med eller bedre enn gode bokhandlere i Bergen og Oslo når det gjelder utvalg. I tillegg har den sjarm, sier Hatterud som synes det er veldig stort å bli spurt om å komme i forbindelse med den offisielle åpningen.

– Det er helt vilt å være med i den offisielle åpningen. Med tanke på hvor mange gode forfattere Mjøstraktene har fostret så er ikke dette noe jeg hadde sett for meg akkurat, sier han. Han ser fram til å dele den stunden med Frida Ånnevik.

– Hun er en viktig artist og en sterk stemme med et skeivt blikk, rotfestet på Hedemarken, sier Hatterud.

Det er på kveldstid Hatterud og Ånnevik blir å treffe mens Olaf Tufte kommer på dagtid for å signere sin nye bok «Skjerpings.»

For å markere åpningen av den nyoppussede bokhandelen kommer ordfører Einar Busterud fredag og det samme gjør forfatter Knut Faldbakken som gjerne omtaler Gravdahl som sitt andre hjem.