Sonans utdanning ble etablert på Hamar høsten 2019 og er å finne i Grønnegata 52 der de disponerer toppetasjen. Fra januar overtok 43 år gamle Siw Sandberg Holter fra Brumunddal rollen som skolens øverste leder.

– Gøy og inspirerende

Hun har primært sin bakgrunn fra kommunikasjon –og markedsføringsbransjen og kom fra jobben som avdelingsleder i Allkopi. Der var hun i drøye tre år, men pandemien gjorde framtidsutsiktene usikre i den bransjen. Og overgangen fra en profileringsbedrift til å være rektor er ikke nødvendigvis så stor som den høres ut som.

–Jeg er glad i å jobbe med folk og er blitt en god menneskekjenner. I tillegg er jo dette en lederjobb og det er noe jeg har erfaring med. I tidligere jobber har jeg dessuten vært opptatt av å ta inn unge folk og hjelpe dem til å ta fagbrev. Samarbeidet mellom næringsliv og skole har betydd mye for meg og er noe jeg virkelig har likt å jobbe med. Det var det som var drivkraften for å søke denne stillingen, sier hun.

Nå har hun altså sittet i stillingen i nesten tre måneder og hun stortrives i sin nye jobb.

– Jeg synes det så langt har vært fantastisk morsomt og inspirerende. Jeg har virkelig ikke angret på at jeg byttet bransje. I denne stillingen får jeg virkelig brukt hele meg og det gir meg mye å kunne hjelpe folk på denne måten, sier hun.

Ser for seg stor økning

Sonans er en skole for dem som vil forbedre karakterer fra videregående skole, ta fag de ikke hadde på videregående skole eller gjøre ferdig vitnemålet sitt. Studentene kan ta fag på skolen, på nett, eller som en kombinasjon. De får da et skreddersydd utdanningsprogram med et eksamensrettet fokus. Om lag 160 studenter benytter seg av dette tilbudet i år og Sandberg Holter mener det er et stort forbedringspotensial her.

– Med tanke på hvor mange videregående skoler det er i Innlandet mener jeg det er realistisk å øke studentantallet hos oss ganske kraftig, sier hun.

De som kommer til Sonans er gjerne studenter som mangler realfag for å komme inn på studiet de ønsker, studenter som ikke har generell studiekompetanse og elever som tar opp fag for å kunne forbedre karakterer slik at de kan innfri karakterkravet for å ta høyere utdanning. På landsbasis er det årlig om lag 8500 elever som bruker Sonans for å kunne ta steget videre.

Også tid for hygge

På Sonans i Hamar har Sandberg Holter åtte lærere i staben som loser elevene gjennom et forholdsvis intensivt utdanningsløp. Det er semester vår og høst, begge på 12 uker. På disse ukene skal elevene komme seg gjennom pensum og være klare for å eksamen. Der klarer de aller fleste målene de har satt seg.

–Studentene her er veldig motiverte og da er det ekstra morsomt å bidra til at de tar steget som trengs for å skaffe seg utdanning og trygge sin egen framtid. Vi i Sonans synes det er positivt at valg man tar tidlig i livet ikke skal bli avgjørende for hvilken jobb og karriere man skal ha resten av livet, sier Sandberg som også ønsker å tilby noe mer enn bare en studieplass.

–Studentene her har jo ikke vinterferie, så da laget vi en liten erstatning. Vi hadde «vinterkosuke» hvor vi dekorerte skolen for å skape vinterferiefølelse og lærerne gikk i ulike skiantrekk hver dag. Vi hadde kahoot, serverte ferske boller, brus og Kvikk lunsj i tillegg til at vi hadde ski-VM på storskjerm og after ski-musikk over anlegget. Det var utrolig gøy og skapte god stemning, sier Sandberg.