Nå skal to festivaler gå sammen i en

TO I EN: Eirik Dahl, Mocci Ryen og Katrine Oreld gleder seg til å gå sammen om å skape opplevelser i Stoppested Verden og nykommer «NFU Festival».

TO I EN: Eirik Dahl, Mocci Ryen og Katrine Oreld gleder seg til å gå sammen om å skape opplevelser i Stoppested Verden og nykommer «NFU Festival». Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Stoppested Verden fikk høre at nykommer NFU-festivalen skulle ha festival samme helg. Da åpnet Mocci Ryen for at de to festivalene skulle flyte i hverandre.

DEL

– Årets beste lissepasning! Det er kjemperaust av Mocci og Stoppested Verden å invitere og inkludere oss, sier Eirik Dahl, leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede Hedmark.

Han og Katrine Oreld har en funksjonshemmet datter, Frida (20). Sammen la de planer om en festival for utviklingshemmede på Domkirkeodden søndag 2. juni, kalt «NFU Festival».

Samme helg pågår kunst- og kulturfestivalen Stoppested Verden, som retter seg mot barn og unge.

Dahl håper at samarbeidet vil åpne folks øyne:

– Målet med vårt arrangement er vise fram gleden vi opplever vi som har med utviklingshemmede å gjøre, og vise at det jammen er også mye bra som skjer. Vi ønsker kort og godt å løfte opp og fram denne gruppen i samfunnet, sier Dahl.

– Også skal vi gi folk med utviklingshemning mange gode opplevelser. Det er jo det livet handler om; å samle på de gode opplevelsene. Og denne dagen skal det være mange av de, supplerer Katrine Oreld.

– Hva var deres motivasjon for samarbeidet, Mocci?

– Dette er jo en ny festival som ble lagt til nesten samme område som vår festival. Å være to separate enheter føltes litt rart når vi er en inkluderingsfestival. Da var det helt naturlig å samarbeide, sier Ryen, og fortsetter:

– Vi har utrolig mange fellestrekk fordi mangfold og inkludering er to nøkkelord, men størst av alt er kanskje at disse to festivalene speiler hverandre gjennom sanseopplevelser. Det jo det folk kommer til å oppleve.

Slik skal festivalene smelte sammen:

– Vi kommer til å lage en slags portal over en bekk som knytter festivalen sammen, rammet inn ved hjelp av oljetønner, som blir en slags lydkulisse. NFU-festivalen blir en forlengelse av den rundreisen som du skal gjøre under Stoppested Verden. Her kan man gå inn og ut av ulike verdener. Det er jo det som blir så spennende! sier Ryen, som lover mye lyd, lys og farger.

NFUerne forteller om invitasjoner som er skrevet med symbolspråk (den kan du se nederst i saken), som er sendt ut til utviklingshemmede.

Under NFU-festivalen kan man oppleve kajakkpadling, orientering, treklatring, rebus, sanseløype, linedance, en gåtur i urtehagen og at man skal lage verdens største boggie-woggie-ring.

– Vi har lyst på å skape nysgjerrighet rundt symbolspråket, som kan fungere som et bindeledd mellom mennesker, sier Oreld.

– Inspirerende å se hvordan dere kommuniserer via tegn og symboler. Mange av vår aktiviteter er nonverbale, skyter Ryen inn.

Dahl opplyser at man har registrert 115 utviklingshemmede bare i Hamar. Han mener tallene er mye høyere.

Artikkeltags