Gå til sidens hovedinnhold

Fikk endelig smake på egendyrkede grønnsaker

Det var med stor iver og entusiasme barna i Skramstad barnehage nylig kunne smake på resultatet av et bokstavelig talt fruktbart samarbeid. I vår fikk de i likhet med de andre barnehagene i Innlandet 24 kålplanter og nå var altså tiden kommet for å smake på resultatet.

Prosjektet «Vi dyrker landet – grønne barnehager i Innlandet» er et samarbeid mellom Innlandet Bondelag, grønnsakprodusent Louise Gjør, Statsforvalteren i Innlandet og Norgro. Det er støttet av Innlandet fylkeskommune og opplegget har sin bakgrunn i to gode ideer: Grøntprodusent Louise Gjør på Fredheim gård i Stange ønsket å øke barns nysgjerrighet og kunnskap om mat og planter gjennom å gi plantebrett til barnehagene. Samtidig var Innlandet Bondelag på gang med prosjektet «Vi dyrker landet» i forbindelse med at Norges Bondelag i år fyller 125 år.

Disse to initiativene ble forent til noe stort, alle 380 barnehagene i Innlandet fikk fritt utdelt 24 kålplanter hver. Statsforvalteren i Innlandet ble med på laget og sørget for informasjon til alle barnehagene i Innlandet. Senere utvidet Statsforvalteren ordningen slik at alle sykehjem også fikk kålplanter.

Får se hva som trengs

– Prosjektet er viktig for å gi barna kunnskap om maten fra jord til bord. Grønnsakshager er ikke så vanlige lenger, og mange unger i dag er vant til at maten hentes i hyllene på butikken. Hva som skjer i forkant, blir mer og mer fjernt. Derfor er det viktig å gi innblikk i hva som skal til for å produsere maten, sier leder i Innlandet Bondelag, Elisabeth Gjems.

Akkurat det samme er Louise Gjør opptatt av.

– Her får barna følge prosessen fra plante til grønnsak. De får vanne, gjødsle, se og smake. De får lære om hva som trengs av vann, hva som skjer når sola skinner, hva røttene er til for. Grønnsaker er sunt og en viktig del av vår matkultur, sier Gjør.

– Gøy å se resultatet

Med overoppsyn fra en av de ansatte i de respektive barnehagene har barna sjøl fått jobbe med prosessen det er å forvalte planter til spiseklare grønnsaker. Da barna i Skramstad barnehage i Øvre Vang endelig skulle få smake på grønnsakene de hadde dyrket fram var Åse Sundvor fra Innlandet Bondelag til stede.

– Det er veldig gøy å se resultatet og jeg har inntrykk av at ungene også synes det har vært gøy å drive med dette. De har jobbet jevnt og trutt med dette, og forhåpentligvis lært litt om hva som skal til og hvor maten kommer fra. Det er nok også enkelte ansatte i barnehagene rundt omkring som har lært litt. Men her på Skramstad er de nesten som eksperter å regne, sier Sundvor.


Da grønnsaker som blomkål og knutekål kom på bordet, i tillegg til Louise Gjørs medbrakte snacksagurker, ble det møtt med vekselvis begeistring og skepsis, men alt i alt så det ut til at unge grønnsakdyrkerne syntes det var godt med egenproduserte grønnsaker kuttet opp i passelige biter. Og til lunsj vanket det suppe som barnehagens kokk hadde laget med ingredienser fra deres egen kjøkkenhage.

– Ungene har vært veldig ivrige og nysgjerrige på hva det skulle smake forteller pedagogisk leder, Hilde Svendsberget Nilsen.