Nå kommer Hai-dokumentaren

PÅ TV: Hai Hangs historie kommer på TV onsdag kveld.

PÅ TV: Hai Hangs historie kommer på TV onsdag kveld. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Dokumentaren om gründeren Hai Hang vises på TV2 onsdag kveld.

DEL

– Det ble en rørende film, sier produsent Arild Halvorsen hos Fabelaktiv.

Tøff oppvekst

Onsdag kveld vises dokumentaren «Fra flyktning til gründer» på TV2. Her får man høre historien om Hai Hang, som ble lempet om bord i en båt i Vietnam i 1976, og som seilte ut i Sør-Kinahavet sammen med mor, far og fem søsken.

– Utgangspunktet for historien er Hai som skal åpne opp restauranten Hos Hai i Brumunddal. Vi startet å følge han i den prosessen fordi han uttalte veldig tidlig at han ville følge hjertet framfor hjernen og åpne denne restauranten. Utgangspunktet til Hai var å gi noe tilbake til Brumunddal, sier Halvorsen.

De som kjenner Hais historie kan kanskje undre seg over hvorfor han ønsket å gi noe tilbake til lokalbefolkningen:

– For han opplevde ei ungdomstid, midt i sentrum av den mørkeste historien i Brumunddals historie. Men, dette er typisk for Hais holdning til livet. Han og hans familie har nemlig en grunnleggende evne til å se det gode i alt og alle. Vi som sto utenfor kunne kanskje lett tenke: «Hvorfor reiste dere ikke bare videre, når huset deres ble steinet og folk kastet flasker etter dere? Når du blir ropt etter eller banket opp av overfallsmenn?» Familien Hang svarer: Vi opplevde jo også så mye positivt! Vi møtte så mange bra folk! Vi opplevde folk som ville hjelpe oss, som ville forsvare oss og som ville ha oss i Brumunddal». Derfor har Hai et sterkt forhold til hjemstedet Brumunddal, og det kommer tydelig fram i filmen vår, forteller Halvorsen.

Han sier at historien som formidles i dokumentaren foregår på tre plan:

– Det er Hais personlige historie, det er Hai som gründer med hans åpning av den nye restauranten og det er Brumunddals historie knyttet til Mobil-tomta. Det som skjedde i Brumunddal var jo at man tok et tak og virkelig skapte endring.

TV2-napp

Fabelaktiv har fått støtte fra Østnorsk filmsenter, Ringsaker kommune og Norsk kulturråd til å lage filmen. At den havner på TV2 er en seier for Fabelaktiv, mener Halvorsen:

– Det er ikke alltid at man klarer å selge inn ideer til de store kanalene, men i dette tilfellet så klarte vi det. Det viser at den tanken vi fikk om at dette var en historie god nok til å bli en film, var helt riktig, sier Halvorsen og fortsetter:

– Det har blitt en rørende film. Og vi som opplevde denne tiden, og som på den tiden kanskje ikke reflekterte så mye over hva som faktisk skjedde i Brumunddal, vil få noen aha-opplevelser.

Artikkeltags