Slik blir Hamarama

SPILL OG FILM: «Tomb Raider» er en av 43 filmer som vises på Hamarrama. Den får førpremiere i Hamar.

SPILL OG FILM: «Tomb Raider» er en av 43 filmer som vises på Hamarrama. Den får førpremiere i Hamar.

Artikkelen er over 2 år gammel

43 filmer spredt over fem dager, utekino og konserter. Hamars filmfestival, Hamarama, blir større enn noensinne.

DEL

– Vi trekker kinoen over i kulturhuset og kulturhuset inn i kinoen for å øke filminteressen i regionen, og vi skal skape noen unike opplevelser, inne og ute, reklamerer Hamaramas festivalsjef, Bjarte Ytre-Arne.

Regissørbesøk

Han og Hamar Kino har sørget for at den sjette Hamarama har fått et skikkelig løft.

Det blir presentert 43 filmer, fra 24 ulike produksjonsland. Korte og lange filmer laget i Hollywood eller land som Japan, Makedonia og Færøyene.

– Gjennom et samarbeid med Kosmorama filmfestival i Trondheim så får vi vist filmer som man antakeligvis aldri hadde fått se på kino i Norge. For meg var det i alle fall helt nytt å forhandle og bestille filmer rett fra utenlandske distributører. Men resultatet er at under Hamarama så får publikum se filmer som garantert ikke havner på Netflix eller på TV-stasjoner, sier Ytre-Arne.

Filmfesten starter onsdag 14. mars, med åpningsfilmen «Røverdatter».

Regitalentet Sofia Haugen har dukket opp i riksmediene, og fikk nylig et besøk hos Skavlan. Hun kommer på besøk til Hamar på selve festivalåpningen.

I salene på kinoen vil det deretter bli vist filmer i fire kategorier.

«Best av de beste» består av fem favorittfilmer fra de siste 12 måneder, stemt fram av publikum. Det er kategorien som kanskje treffer bredest.

«Kosmorama» viser de eksklusive filmene. Filmer som man ikke får se andre steder.

I «Første sjanse» får folk se filmer på Hamarama, før de dukker opp på kino.

– Vi få blant annet vise familiefilmen «Operasjon Mørkemann», som er basert på boksuksessen «Detektivbyrå Nr. 2». Og vi har «Tomb Raider», hvor Alicia Vikander har tatt over hovedrollen fra Angelina Jolie. Den er regissert av norske Roar Uthaug, som laget suksessfilmen «Bølgen».

Og apropos «Tomb Raider»; gjennom et samarbeid med Hamar Game Collective skal det settes søkelys på spillbransjen også under årets Hamarama.

– Etter hvert har det jo blitt slik at det er spill som leverer stoff til film, sier Ytre-Arne.

Under Tomb Rider-presentasjonen torsdag kveld blir det derfor presentasjoner og foredrag fra spillkollektivet.

Festivalen arrangerer en stor Mario Cart-turnering inne i kinosalen. Den er fremskyvet til nå på lørdag.

Søkelys på musikk

At den svært musikkinteresserte Ytre-Arne har blitt festivalsjef merker man på den nye kategorien «Musikkfilm».

– Her kommer vi til å vise dokumentarer, artistprofiler og fiksjonsfilmer som har musikk som hovedingrediens. Et av høydepunktene er «Chick Corea – The Musican», som er et norsk musikalsk portrett av den unike musikeren.

– Og vi lager en egen stumfilmkonsert inne i Pauline Hall Multisal, der Hamar StumfilmJamOrkester (Frode Bentzen, Bjørn Thomassen, Skjalg Lidsheim og Lars A. Kvistum) livetolker stumfilmer; Buster Keatons «Sherlock Jr.» fra 1924 og Charlie Chaplins «Et hundeliv» fra 1918.

Ute på Stortorget blir det lørdag «Mamma Mia», den store kinosuksessen fra 2008:

– Vi rigger opp til gratis utekino, med en fire ganger ti meter stor skjerm, kraftig prosjektor og lyd levert av et profesjonelt firma. Abba-musikken treffer mange og Stortorget har vist seg å være en perfekt arena for de store anledninger.

I tillegg blir det spesialvisninger av det Ytre-Arne kaller «godbiter som bare måtte med».

Han oppfordrer hamarsingene til stille opp på festivalen, som tidligere har trukket rundt 2.000 publikummere. Nå vil Ytre-Arna sette rekord.

– Å la seg henføre i en mørk kinosal, sammen med mange andre, er en ganske kul opplevelse.

Artikkeltags