Gå til sidens hovedinnhold

Nye filmer i bakgården

Artikkelen er over 5 år gammel

– Å se film i bakgården hos Tange Gerda er en unik opplevelse, sier Jørgen Rogne. Neste helg blir det lokalt fokus i Bakgårdsfilmfestival 2015.

Hvert år møtes regionens filmentusiaster i bakgården til Tante Gerda i Strandgata i Hamar. Utover de små timer ser de film på et stort lerret som henges opp.

– Ideen var å lage en utendørskino for nostalgisk film. Festivalen skulle ha et lavt ambisjonsnivå. Her skulle man hygge seg med film sammen med andre filkjennere. Men etter hvert har festivalen blitt mer og mer populær og funnet sin målgruppe, sier Jørgen Rogne i festivalstyret.

– Dette er ikke Netflix. De som kommer på Bakgårdsfilmfestival får se unike filmer de sannsynligvis aldri får se igjen. Og atmosfæren på festivalen er avslappet. En blanding av kafé og kino blandet med en stor fellesskapsfølelse.

Lokalt søkelys

Filmfagfolk, skuespillere og professorer har gjestet festivalen og holdt foredrag.

I fjor var temaet animasjon. I år er undertittelen på festivalen «Lokale helter». Festivalen avvkles mellom fredag 28. og søndag 30. august.

– Filmfaglig var fjorårets festival veldig tung. Nå skal vi ha det litt mer gøy og satser på å treffe litt bredere med å vise fram det vi har av filmproduksjon lokalt. For her i Hamar-området lages det faktisk veldig mye film av høy kvalitet og vi har etterhvert fått et veldig solid filmmiljø, sier Rogne og legger til:

– De færreste vet at Hamar er selve mediebyen rundt Mjøsa. Googler man så finner man at det er mellom 80 og 90 mediebedrifter i Hamar-regionen, og det skjer utrolig mye spennende her både innen film og spill.

Mange som har tatt medie- og kommunikasjonsutdanning har blitt filmskapere. I tillegg har det dukket opp en del lokale studioer som lager både reklame- og fiksjonsfilmer.

– Fabelaktiv-miljøet koker. De lager veldig mye morsomme filmer, og får sin egen dag under festivalen, «Fabelous Friday».

De skal vise filmer som «Medium Raw», «Shit Happens», «Baby, yeah, yeah» og «Supernova».

Faldbakken på film

Lørdagen har fått tittelen «Bakk in Hamar Saturday». Her skal Knut Faldbakkens «Gätingdans», filmatisert av David Färdmar, vises fram. Stefan Faldbakkens «Anolitt» er også på programmet. Og den unge filmskaperen Henrik Dahlsbakken kommer og viser blant annet fram filmen «Mannen fra isødet».

Søndagen kalles «Up & Coming Sunday»:

– Her skal vi vie dagen til unge filmskapere fra regionen. Hit kommer Claus Morten Pedersen, Øyvind Saugestad og Karoline Sødal Sellæg. Det blir live filmmusikk ved Frode Berntzens Orkester som skal spille musikken til en stumfilm som er under produksjon, sier Rogne.