Lokale helter på film

VÅKNER TIL LIV: Her på denne veggen vil lokale filmer vises i august. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

VÅKNER TIL LIV: Her på denne veggen vil lokale filmer vises i august. (Foto: Ragnhild Ekornrud)

Artikkelen er over 5 år gammel

Tradisjonen tro blir det filmfestival i bakgården til Tante Gerda. Programmet er sluppet og temaet er hentet fra nærmiljøet.

DEL

En helg i året våkner den ellers stumme bakveggen til Røhnegården til liv. Det er når kafeen Tante Gerda huser sin årlige filmfestival.

Siste helga i august samles filmentusiaster og andre filmglade mennesker som ønsker en litt annen filmopplevelse enn det vanlige i bakgården til Tante Gerda.

– Så klart blir det en annerledes stemning av å sitte her i bakgården å se film, sier Kirsti Hougen som driver Tante Gerda.

Lokale helter

Hvert år har den lille filmfestivalen hatt ulike temaer de har omfavnet, og i år er temaet lokale helter. Dette gjenspeiles tydelig i programmet, hvor hamarsinger er godt representert.

Fabelaktiv, Knut og Stefan Faldbakken og Henrik Dahlsbakken er noen av navnene på programmet. I tillegg vil festivalen framheve de unge filmskaperne i nærmiljøet.

– Vi har et aktivt filmskapermiljø i Hamar, og det er viktig å støtte opp om det som skjer lokalt. Det blir også fint å få et innblikk i filmens framtid, sier Hougen.

Elever med stumfilm

Jørgen Rogne er media og kommunikasjons-lærer på Hamar Katedralskole og er engasjert i filmtemaet. Til festivalen skal hans elever lage en stumfilm, som til framvisningen blir akkompagnert av et lokalt orkester som improviserer musikken under framvisningen. Dette håper Hougen vil trekke mennesker til bakgården.

– Vi har plass til rundt 100 mennesker her. Festivalen preges fort av været, men vi har selvsagt bestilt fint vær, smiler hun.

Disse fyller programmet

Festivalen starter fredag 28. august, og ildsjelene bak skal ha ros for kreative navnevalg for å beskrive de tre dagene i festivalen.

Fredagen har fått navnet «Fabelous Friday», og hovedfokuset der ligger på Hamars egne film- og tv-produksjonsselskap. Fabelaktiv presenterer ulike filmer igjennom flere år.

Lørdag heter «Bakk in Hamar» og her er det tre navn som presenteres: Knut Faldbakken og sønnen Stefan Faldbakken med hver sin film, samt Henrik Dahlsbakken.

Søndagen ligger fokuset hovedsakelig på de unge og lovende filmskaperne i nærmiljøet, for de fortjener også sin plass i rampelyset.

Claus Morten Pedersen, Øyvind Saugestad, Karoline Sødal Sellæg og Mathias Eek er de som vil vise sine filmer, i tillegg så stiller Frode Berntzens orkester opp med live filmmusikk.

Tidligere år har festivalen vist film fra 35 millimeter film, men siden det er så mange unge og nye filmskapere med denne gangen, så blir det digitaliserte filmer, som vises på et stort lerret som henges opp i bakgården til Tante Gerda.

Artikkeltags