Hamarsing kan bli Oscar-nominert

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Henrik Dahlsbakkens film «Å vende tilbake» kan bli årets norske Oscar-kandidat.

DEL

«Å vende tilbake» hadde premiere i vinter. Den er Henrik Dahlsbakkens første spillefilm. Broren Oskar Dahlsbakken var fotograf. De to brødrene har laget film hele livet.

I tillegg til «Å vende tilbake» er «De nærmeste» i regi av Anne Sewitsky og Roar Uthaugs premiereklare katastrofefilm «Bølgen» kortlistet som årets norske Oscar-kandidater.

En av disse tre filmene har dermed muligheten til å være med og konkurrere om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

21 langfilmer var mulige kandidater til den norske kortlisten.

Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957).

Den norske Oscar-komiteen bestående av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet.

Komiteen kommer først fram til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen.

Komiteen avgjør så hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 2. september.

Henrik Dahlsbakken står både for regi, manus og produksjon på «Å vende tilbake».

Filmen handler om to unge brødre må reise opp på fjellet for å lete etter faren sin, en nylig hjemvendt soldat, som ikke har kommet tilbake fra jakt som avtalt.

Ifølge pressemeldingen fra Norsk filminstitutt er «Å vende tilbake» en ettertenksom beretning om savn, samhold og mot.

Nylig ble «Å vende tilbake» vist på det nordiske salgsmarkedet under filmfestivalen i Haugesund og får internasjonal premiere på en filmfestival i løpet av høsten.

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt premiere på kino i perioden 1. oktober 2014 til 30. september 2015.

Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk.

Oscar-nominasjonene offentliggjøres torsdag 14. januar 2016, og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 28. februar 2016.

Artikkeltags