Gå til sidens hovedinnhold

«Fine pupper men flat rumpe»

Artikkelen er over 2 år gammel

– Disse meldingene har vi fått slengt etter oss, sier Mary Ann Skretteberg Andersen og Carina Elisabeth Carlsen.

To damer iført bare undertøy i vinterkulde i Hamar sentrum.

Mary Ann Skretteberg Andersen og Carina Elisabeth Carlsen vandretur gjennom gågata fikk folk til å stoppe opp under handleturen mandag.

«Feite ku»

Det som kanskje gjorde størst inntrykk var de påskrevne ordene og setningene på kroppene til duoen.

«Skaff deg en spiseforstyrrelse så blir du sunn». «Pølsemage». «Pent ansikt, men stygg kropp». «Fine pupper men flat rumpe». «Du vil ikke bli som hun her». «Slank deg». «Feite ku». «Du har blitt for tynn». «Få litt mer kjøtt på beina».

– Alt du ser er personlige meldinger har vi fått om kroppene våre, sier Andersen, og legger til:

– Og dette skjer ikke bare med en spesiell type person, det skjer med alle. Om du er tykk, normalvektig eller tynn, så får du kommentarer på kroppen din. Særlig jenter opplever et stort press.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Et feministisk initiativ, der vi ønsker å rette oppmerksomheten mot kroppspress. Ungdom har det vanskelig om dagen, sier Carlsen.

De mener at sosiale media har gjort situasjonen verre.

– Instagram viser folks holdninger til hva idealkroppen skal være. Man ser de samme type bildene om og om igjen sier Carlsen.

Bokbad på kvinnedagen

Stuntet i Hamar sentrum var en del av promoteringen av bokbadet om kroppsklemme og kroppspositivisme 8. mars. På selve kvinnedagen.

Det skjer på Hamar kulturhus. Hit kommer Carina Carlsen og Frøydis Sund fra Likestillingssenteret for å samtale med lege og forfatter Kari Løvendahl Mogstad.

De vil samtale om hvordan man tar eierskap over egen kropp. Og samtale om hvordan man kan være trygge og gode voksne for barn og ugne i et kroppsfiksert samfunn.

– Vi har noen refleksjonsspørsmål: Er det verre å være tjukk en slem? Hva er det å være sunn?