Fire dager i sentrum som skal gi godfølelsen før jul

Artikkelen er over 1 år gammel

Torsdag åpner julegata. Med arrangementer som strekker seg over fire dager gleder kultursjef Morten Midtlien seg til å gjøre et solid forsøk på å sette hamarsingene i skikkelig julestemning.

DEL

Bla i motivene over for å se alle stoppestedene på kultursjefens julerundtur.

– Hamar skal fylles med jul! Det blir rett og slett «Jul i hjertet»! Bli med på en rundtur, sier kultursjef Morten Midtlien i Hamar kommune, og trer på seg en rød nisselue.

Han har mye å vise fram. For Hamar kommune, Hamar sentrum og flere andre aktører skal virkelig gjøre mye de nærmeste dagene, og videre ut i desember.

Stor overraskelse

Det må beskrives som et skikkelig løft av julemarkeringen i sentrum. For aldri før har det skjedd så mye rundt inngangen til julehøytiden.

Torsdag klokka 17 settes jula i gang for alvor i Hamar sentrum. Første stopp på kultursjefens guidede juletur er Triangelgården:

– For første gang i Hamars historie setter vi i gang alt av julepynt og lys i gågata, i Strandgata og overalt der vi har julebelysning. Samtidig åpner vi offisielt det første julemarkedet i Hamars historie utenfor Triangelgården. Her vi står nå blir det 26 boder, sier Midtlien.

I tillegg blir det hest og kjerre, karusell, boder hvor en kan prøve seg som smed, tredreier og andre aktiviteter.

– Og en masse god underholdning. Blant annet fra Fermate, som er her gjennom hele helgen.

– Julemarkedet skal være et hyggelig sted å være. Et oppholdssted.

Rundturen fortsetter. Kultursjefen tar med avisen med fram til Stortorget.

– Her blir det julegrantenning fredag klokka 17, men det skjer med en videreutvikling av en årelang tradisjon. Det blir noen nye elementer i arrangementet, varsler Midtlien.

Og 15 minutter etter at grana er tent og arrangementet på Stortorget er over, klokka 18, skjer en stor overraskelse.

– Folk må bli værende igjen litt, for det skjer noe som det virkelig er verdt å vente på! Noe man ikke har opplevd i Hamar før, sier Midtlien, og trasker opp mot Kirkebakken.

– Det lønner seg å stå her, i Kirkebakken-området, snu fokus fra å titte mot Mjøsa og vende kroppen 180 grader, opp mot domkirken. En kort seanse, men det blir storslått og fantastisk. Jeg er sikker på at folk vil oppleve dette flere ganger. Det får de anledning til. Fire ganger kan man oppleve denne overraskelsen i løpet av helgen, sier Midtlien og smiler.

– Kan du si noe mer?

– Det handler om magi, julestemning og lys. Og stolthet.

Noe mer får vi ikke vite.

Uansett, en opplevelse man også kan få med seg fredag klokka 18, lørdag klokka 17.30 og 19.30 og søndag klokka 18.

Når julegrantenningen er over og overraskelsen er presentert så er julemarkedet fortsatt åpent. Eller man kan velge å trekke inn på Hamar kulturhus.

– Her er det et eget fantastisk program med forestillinger, konserter og opplevelser.

Lørdag mellom klokka 12 og 15 vil det være «Jul i kulturhuset». Barnas juleverksted, med verksted, sang og aktiviteter. Og Hamar Digitale Fotoklubb tar julebilder.

Ny adventsmarkering

Kultursjefen tar med seg avisen på vandretur ned til Koigen. Vi stopper opp på stranden. Her har fire tubelignende gjenstander på mystisk vis dukket opp ute på øya.

– I år faller første søndag i advent til den samme helgen som vi har åpning av julemarked, tenner julegrana og har et stort program i kulturhuset. Da tenkte vi at vi skulle prøve å skape en ny tradisjon. En felles markering av advent.

Hver søndag i advent, klokka 17, spiller klokketårnet «Tenn lys». Deretter tennes det lys ute på øya utenfor Koigen (Mjøsholmen).

– Vi må ro ut på øya og Løiten Lys har laget store fakler på toppen av en installasjon som skal høytidelig tennes disse søndagene.

– Her blir det en miniseanse, med et lite musikalsk innslag og tekstopplesning mens adventslysene tennes. Er vi heldige så vil lysene brenne i hele adventstiden, den ventetiden vi har foran oss. Vi er veldig spente på hvordan dette vil ta seg ut, sier Midtlien, som oppfordrer lokalbefolkningen til å ta søndagsvandreturen innom Koigen på samme tidspunkt de neste fire søndagene.

Ellers vil man fylle Østre Torg med aktivitet og kos i helgene framover. Kor og korps og speidere vil være med og skape julestemning.

I tillegg blir det noen smaksprøver på drikke og mat som har med julen å gjøre.

– Vi gjør i år et skikkelig forsøk på å ramme inn jula. Og vi håper at folk blir med på å skape hygge for seg selv og andre.

– Vi har i alle fall gjort vårt for at folk som tar turen ned i sentrum den neste måneden skal komme i skikkelig julestemning.

Artikkeltags