– Folk savner bibliotekene sine, og de å ha tilgang på lesestoff og alle andre aktiviteter og tilbud, sier biblioteksjef Per Olav Sanner hos Hamar bibliotek.

Nå som påsken nærmer seg ønsker derfor bibliotekene i Hamar, Stange og Løten å vise befolkningen at det finnes et rikholdig digitalt alternativ.

Rett til værs

– Vi har ganske store mengder bøker som man nå kan få gratis tilgang til via appen Bookbites, vår e-bok-app, sier Sanner.

Hver dag legges det nå inn mange titler i appen. Og nylig kom det ekstra statlige midler slik at bibliotekene kunne kjøpe inn e-bok-rettigheter.

– Vi har et bedre digitalt tilbud enn tidligere. Og folk har oppdaget det, for vi har nå fire dobling på digitale utlån bare siden perioden etter midten av mars, sier Sanner entusiastisk.

Fylkesbiblioteket har laget en graf, som viser en kurve som går rett til værs rundt digitale boklån.

I mars fikk Hamar 1.800 digitale utlån. Og det var selvsagt de siste dagene av måneden det ble skikkelig fart på antall lån.

Dermed vil april ganske sikkert gi en ny og historisk digitalrekord.

– Tilbudet av e-bøker er blitt veldig, veldig bra. Og akkurat nå er det mye krim på Bookbites, reklamerer biblioteksjef i Løten, Elin Gammelmo.

– Vi har samme base, alle kommunene i Innlandet, og vi har fått bevilget 1,4 millioner til e-bøker. Pluss at vi betaler av vårt eget budsjett for å bedre innholdet, sier biblioteksjef i Stange, Mailin Toft.

– De bibliotekansatte er under koronakrisen lånt ut til andre formål, men en er igjen for å kjøpe inn e-bøker for harde livet. På mandag hadde hun handlet for 100.000 kroner en dag, og den andre dagen var det lisenser for en kvart million kroner, sier Sanner og smiler.

– Og det er kommet en løsning for e-lydbøker. Vi er inne i en spennende tid, sier Toft.

Ti prosent digitalt

– Hva er grunnen til at e-bok aldri har tatt av?

– Jeg tror at det først vil ta av innen e-lydbøker. Det produseres ikke lydbøker på CD-lenger, men lyttetrenden er jo stor. Det merker man på alle podkastene som lages. Også har Bookbites begynt å dukke opp på skole-iPad'ene. Det vil påvirke etterspørselen positivt, sier Toft.

I tillegg kommet et digitalt lånekort som har gjort det lettere å bruke biblioteket digitalt.

Trenden kan forandre måten vi låner og leser bøker på.

– Folk er desperate fordi de ikke får tak i fysiske bøker på biblioteket. Derfor er tiden inne å slå et slag for den digitale delen av bibliotekdriften, sier Sanner.

– Frykter dere at effekten av dette kan være at folk går over til det digitale og skipper det fysiske bibliotekbesøket nå koronakrisen er over?

– Det frykter vi ikke. Vi ser allerede i dag at over halvparten av dem som oppsøker et bibliotek låner ikke. De kommer hit for å lese aviser, bruke PC-er, delta på arrangement eller rett og slett treffe andre folk. Så den sosiale funksjonen til biblioteket er kjempeviktig, sier Sanner, og fortsetter:

– Jeg tror faktisk at trøkket blir enda større når vi en dag kommer i gang igjen, for da er et voldsomt oppdemmet behov hos befolkningen som må tilfredsstilles. Jeg spår en betydelig økning i antall besøkende, man at e-bok-utlånet samtidig vil forbli på et høyere nivå enn før.

Tidligere utgjorde e-bok-utlån en marginal del av det totale det samlede utlånet for biblioteket.

I Hamar lå man rundt 225.000 utlån i året totalt, og på det meste var man oppe i 17.000 – 18.000 digital-utlån.

– Godt under ti prosent. Også falt det litt ned de siste årene, for det var problemer med å få på plass avtaler med forlag om rettigheter, slik at det stagnerte litt på innholdssiden. Men nå har vi fått en veldig «boost» etter at vi fikk ny app og penger til innkjøp, sier Sanner.

YouTube-kanal

Noen bibliotek i Norge har under koronakrisen laget et «drive-in»-tilbud; det vil si at man kan avtale en tid for å hente bøker.

– Det har vi i Hamar dessverre ikke kapasitet til, slik situasjonen er nå, sier Sanner.

Stange vil heller ikke innføre en slik ordning foreløpig, men:

– Vi på Løten vurderer et slik tilbud. Men vi må diskutere dette litt videre, sier Gammelmo

Bibliotekene har etter hvert fått et bredt tilbud på nett. Fra ebøker til eventyrstunder

– Det skjer utrolig mye på nett rundt digital formidling, sier Toft.

På Hamar har man en YouTube-kanal:

– Her har vi kolleger som snakker om bøker som er verdt å dele med andre. I utgangspunktet skal kanalen også oppdateres selv om biblioteket nå er stengt, sier Sanner.

– Det er bare det at de som fyller den med innhold er ute i litt annet arbeid akkurat nå.