Flagstaddagene gikk fra onsdag til søndag i forrige uke, og det gikk slag i slag fra åpningen av Flagstadsmuseets nye hage via Håkon Gullvågs nye utstilling til lansering av biografi og innspilling av podkaster. I tillegg var det musikalske innslag, maleverksted og mulighet for å høre noen gode historier på kveldstid. Produsent for Flagstaddagene, Geir Bie i Kirsten Flagstads Venner, kan se tilbake på vellykkede dager.

– Vi hadde lagt opp til et tettpakket program og vi var jo spent på hvor mange som ville komme, men det ble over all forventning, sier han.

Ville senke terskelen

Mye kan sies om opera, men for mange har det kanskje et litt stivt og langdrøyt drag over seg, så det å få hvermansen til å besøke Flagstaddagene er en krevende eksersis. Det var noe Bie og arrangørstaben hadde satt under lupen i år.

– Vi ønsket å gjøre Flagstaddagene til et lavterskeltilbud som fenget flere enn de som liker opera, rett og slett gjøre opera litt mer tilgjengelig for folk flest. Ut ifra publikumssammensetningen vi så disse dagene kan det virke som vi lyktes med det. På arrangementene vi hadde samlet vi nok om lag 600 personer disse dagene og det var nok like mange som oppholdt seg utenfor gjerdet da det skjedde noe. Vi prøvde å lage noe som kunne fenge hele familien og vi har fått gode tilbakemeldinger på at vi har fått til det. Det var mange som fant noe de likte, sier Bie.

– Noe å videreføre

Indrefiletene på menyen disse dagene var åpningen av Håkon Gullvågs utstilling av Flagstad-portretter og ikke minst Ingeborgs Solbrekkens lansering av biografien «Århundrets stemme» som også skal oversettes til tysk. Solbrekken kunne fortelle at det var viktig for henne å få laget en internasjonal biografi for å renvaske Kirsten Flagstad med tanke på stempelet hun feilaktig fikk som nazisympatisør. Tidligere operasjef Bjørn Simensen har vært en pådriver for å en slik biografi ut til et internasjonalt publikum og han var til stede under lanseringen for å skaffe seg et eksemplar. Den nyåpnede hagen utenfor museet var fylt opp med folk som var nysgjerrige på den nye biografien, og også Gullvågs portretter har fått folk til å legge turen innom. Bie har en overvekt av plusser på papiret når Flagstaddagene nå skal evalueres.

– Det har vært fabelaktig moro å arrangere dette og det har absolutt gitt mersmak. Det formatet vi prøvde oss på i år er absolutt en variant vi ønsker å videreføre og vi har allerede fått noen aktører som ønsker å samarbeide med oss til neste år, sier Bie.

Men til neste års Flagstaddager er det ikke bare å legge blåpapir over årets versjon. Et populært innslag var nemlig åpningen av den nye hagen, byens nye grønne lunge, utenfor Flagstadmuseet, et prosjekt som bød på en del utfordringer ifølge produsenten.

– Så det blir i hvert fall ikke aktuelt å lage noen ny hage til neste år, sier Bie og ler.