Gå til sidens hovedinnhold

Folk strømmer tilbake til kinoen: – Vi var jo litt redde for at vi hadde mistet publikummet for godt

Flere måneder uten internasjonale storfilmer og følgelig skrinn publikumsoppslutning gjorde kinosjef Espen Jørgensen spent på om kinopublikummet ville vende tilbake eller om alle var mistet til strømmetjenestene. Bekymringene så ut til å være grunnløse.

Oppslutningen rundt James Bond-filmen indikerer nemlig at folk er sugne på kinoopplevelser igjen.

Lanseringen av «No time to die» har blitt utsatt flere ganger og holdt James Bond-tilhengerne på pinebenken i et år. Nå har den gått i neste to uker og på Hamar kino ligger den allerede på ca. 5500 besøkende, noe som gjør den til den mest sett kinofilmen her i år.

– Alt tyder på at folk er sugne på å se film på kino igjen. Vi har jo lurt på om vi hadde mistet publikummet for godt, men de siste dagene har vist at folk kommer tilbake og at strømmetjenestene ikke har tatt alle, sier Jørgensen.

Han var selv til stede da James Bond hadde premiere i forrige uke.

– Da fikk vi virkelig pusset støv av systemene våre og det var veldig gøy å se at det myldret av folk. Dette ble jo også ilddåpen på den nyrestaurerte kinoen som sto klar for et år siden, sier han.

Håper å gå i balanse

2021 har vært et magert år for Hamar kino, slik det har vært for de fleste tilbydere av kulturtilbud. Mangel på storfilmer har gjort økonomien anstrengt, men norske storsatsinger som «I onde dager» har bidratt til å bøte på sårene.

– Å få James Bond nå i tillegg til noe stimuleringsmidler hjelper på, men året sett under et ser ikke så veldig positivt ut. Mangelen på storfilmer gjør at vi får et redusert resultat, men når man ser de filmene som komme utover nå er det mulig å gå i balanse, sier Jørgensen.

Han er ikke overrasket over tilstrømmingen til James Bond-filmen og regner med at den vil bidra til gode tall på kinoen ut året.

– Det er jo høytid for mange når det er ny James Bond-film. De to forrige filmene, «Skyfall» og «Spectre» dro over 9 000 publikummere og jeg regner med at «No time to die» havner rundt der også. Den har fått en veldig sterk start, men det flater gjerne ut, sier Jørgensen.

Baasmo-effekten

Noe av det som gjør Jørgensen positivt innstilt til resten av kinoåret er noen av de norske godbitene som kommer. I slutten av måneden har «Nordsjøen» premiere, en katastrofefilm med Anders Baasmo i en ledende rolle.

– Filmer med Baasmo går alltid godt på Hamar og i år er vi så heldig å få ham hit for å prate om filmen lørdag 23. oktober, sier Jørgensen.

I tillegg kommer det to andre norske filmer som Jørgensen tror kommer til å dra mye folk. Først ut er «Tre nøtter til Askepott» med Astrid Smeplass i hovedrollen før det i romjula blir krigsdrama når «Kampen om Narvik» med Carl Martin Eggesbø i hovedrollen står for tur.

– Filmene står i kø nå og filmselskapene har skjønt at de må settes opp på kino for at de skal få inn pengene, og det er vi glade for. Vi ser lyst på framtida nå, avslutter han.