Fønix-kjeden har sin opprinnelse i Brumunddal der Ståle Storrø åpnet Fønix i 2011 etter å ha drevet treningssenteret Ixat siden 1997. I 2015 kjøpte han opp daværende Tuvas Treningssenter og etablerte Fønix Storhamar, men dette ble lagt ned i forbindelse med etableringen av Fønix CC som åpnet 23. juni 2016. Nå har altså senteret hatt åpent i fem år og daglig leder Stjin Dubbelman er fornøyd med posisjonen senteret har fått på denne tiden.

– Det har vært bra trøkk her siden oppstarten og vi har utvilsomt etablert oss skikkelig i Hamar. Nå virker det som folk flest vet hvem vi er og hva vi står for, og det er artig, sier Dubbelman som husker dagene rundt oppstarten som særdeles strie.

– Da vi åpnet var det veldig hektiske dager og jeg var her fra det åpnet til det stengte i flere dager. Det å åpne et treningssenter i slutten av juni kan kanskje virke litt merkelig, men da ble sommeren en fin innkjøringsperiode for oss, minnes han.

– Jeg må få nevne at jeg har hatt med meg mange utrolig dyktige ansatte alle disse årene, legger han til.


Omstillingsdyktige

Det er selvfølgelig umulig å komme utenom at om lag halvannet år av de fem årene senteret har hatt åpent er preget av en pandemiindusert unntakstilstand. Flere perioder med nedstengninger, anbefalinger fra regjeringshold om å være mest mulig hjemme og en generell misoppfatning i befolkningen om at treningssentre er smittebomber har gjort det ekstremt vanskelig å drive treningssenter.

– Det har vært en ekstremt tøff tid for oss og om vi ikke hadde klart å omstille oss ville vi vært ferdige. Vi har vært kjappe i vendingen det siste året og har strengt tatt liten grunn til å klage. Vi har vært særs privilegerte her på Hamar sammenlignet med blant annet Oslo. I Nederland hvor jeg kommer fra har det vært langt tøffere for bransjen, forteller Dubbelman som kan melde om en besøkshistorikk gjennom pandemien som ikke differerer radikalt fra normalen.

– Det vi ser er at den aktive medlemsmassen faktisk har trent mer gjennom denne perioden her, kanskje fordi de har sett viktigheten av å trene nå. Vi har ikke hatt så stort frafall i antall medlemmer, men nok til at det er merkbart. Men totalt antall besøk i perioden har altså ikke gått noe særlig ned på grunn av at det er mange som har trent mer, forteller han.

Savnet det sosiale

Viktigheten av fysisk aktivitet er udiskutabel, men for medlemmene på Fønix, og trolig de fleste andre sentre, er det ikke bare treningseffekten som viktig. Treningssenteret er også en sosial arena som betyr mye for mange.

– Vi har flere «kaffegrupper» her som etter trening blir sittende her og det er mange som virkelig har savnet å være en del av denne type fellesskap som både dette og gruppetimer er. Vi var kjapt frampå med online-treninger som ble populære og vi ser på hvilke av disse digitale løsninger vi kan ta med oss videre. At vi kan videreføre noe av dette vil bare være med på å forsterke merkevaren, men det er fortsatt den personlige relasjonen og det å komme seg ut og møte andre som er viktigst for medlemmene, forteller han.


Feirer til høsten

Mange av dagens medlemmer på Fønix har vært med helt fra starten og disse får sin lojalitet belønnet når det etter hvert blir en markering av femårsjubileet.

– Til høsten skal vi feire skikkelig, da forventer vi også en økning i antall medlemmer. Det blir medlemsfest og aktiviteter utover høsten, lover Dubbelman som har noen tanker om framtida.

– Først og fremst skal vi fortsette å levere et sabla bra produkt, så får vi se om det ikke på sikt er nærliggende å tenke om ikke Fønix-kjeden skal bestå av mer enn to sentre, sier han.