Gå til sidens hovedinnhold

For fem år siden datt en idé ned i Kines hode - nå sendes putene hennes verden rundt

En fredagskveld for fem år siden hadde Kine Lien sett seg lei på alt som var på TV og en idé datt plutselig ned i hodet på henne. Nå har hun sendt puter til store deler av verden og aner ikke hvor mange hun har solgt.

Så vidt hun kan huske var det ikke noe av det tv-underholdningen hadde å by på som avstedkom ideen som etter hvert skulle bli kjent som Hamar-puta. På dette tidspunktet var hun allerede i gang med produksjon av puter med kunsttrykk. Hun var imidlertid litt usikker på om ideen om puter med kart og stedsnavn var så god som hun sjøl trodde, men etter å ha rådført seg med venninner var dommen klar: Kjør på.

Ideen var egentlig et utslag av patriotisme og tilhørighet, en pute med «Hamar» skrevet i store bokstaver. Som boligstylist tenkte Lien at en sånn pute kunne være et fint element å ha med seg i denne jobben.

– Da eksploderte det. Plutselig skulle alle ha disse putene. Den sendes nå til folk som bestiller den til lengst i nord og til langt i sør, jeg har sendt de over hele landet i tillegg til utlandet som Australia, New Zealand, England, USA, Danmark, Sverige, Canada, Finland og Belgia, forteller hun.

Har mistet tellinga

Når hun så populariteten til denne puta tenkte hun at dette hadde et stort potensial, uavhengig av geografisk beliggenhet. Hun lagde deretter puter med et norgeskart hvor forskjellige byer og tettsteder er uthevet. Dette gjør hun på bestilling. Et knippe butikker i regionen, både i Hamar, Moelv, Vågå, Gol og Trysil, selger nå disse putene. I tillegg har hun laget det som har fått navnet Mjøsa-puta som har påtrykket «Samma hen je bor bære je ser Mjøsa.» Disse har også blitt veldig populære over store deler av Innlandet.

–Jeg aner virkelig ikke hvor mange puter jeg har solgt alt i alt. Opp mot jul går det vanligvis veldig mange og da er det litt ekstra med jobb på meg. Jeg kan ikke masseprodusere en spesiell type for folk vil gjerne ha forskjellige farger, navn og struktur. Putene er også populære i forbindelse med brylluper og det er mange som vil ha slik på hytta, sier Lien som en også lager fjøler med norgeskart og stedsnavn. Da brukte hun en svipenn for å tegne og skrive i treverket, men hun måtte legge inn en ufrivillig pause fra denne produksjonen etter at hun dro på seg en god, gammeldags sløydskade.

–Før jul var det veldig mange som ville ha fjøler og da fikk jeg betennelse i skuldrene, forteller hun.


Trives på Åker

Lien driver ikke bare med puter, hun er også en produktiv maler. Skogsmotivene hennes er nok å finne i mange hus i distriktet og nå har hun også fått seg et mer ideelt sted å male enn hjemme hos seg selv. I fjor høst flyttet hun nemlig inn på Åker gård der hun nå har både galleri, atelier og utsalg.

– Jeg ble faktisk oppringt og spurt om jeg ville inn her og det var jeg aldri i tvil om. Det er veldig fint endelig å ha et eget sted å være og dette har blitt et kunst – og håndverkssamfunn med utrolig mange dyktige folk, sier Lien som synes det er praktisk å ha et sted der varene hennes kan stå utstilt.

– Mange folk i regionen har spurt hvor jeg holder til, men det er altså først nylig jeg har fått et eget sted å være. Da jeg åpnet i fjor var det en enorm pågang og jeg solgte 25 bilder i løpet av en måned. Ved å få egne lokaler her kan jeg også markedsføre faste åpningstider og det kan være praktisk inn mot jul blant annet. Tidligere har folk kommet hjem til meg for å hente puter ganske tett innpå jula, sier Lien som har malt egne bilder siden 1994.


Da er det gjerne bestillingsverk det er snakk om der folk bestiller malerier som gjerne står i stil med interiøret. Da får Lien innspill om farger og temaer, men får frie tøyler utover det.

Fortsatt boligstylist

Man skulle tro at produksjon av puter og malerier avstedkommer nok å drive med, men Lien har nesten allergi mot monotoni. Derfor vil hun fylle dagene med enda mer.

–Ting kan jo fort bli kjedelig om jeg må gjøre det samme om igjen og om igjen. Jeg startet med boligstyling i 2006 og driver fortsatt med det. Her har jeg jobbet meg opp en fast kundekrets. Forskjellen fra tidligere er at jeg nå driver med delstyling. Jeg er ferdig med å flytte møbler for å si det sånn, men gir blant annet fargeveiledning. I tillegg har jeg alltid digga gjenbruk og prøver å innlemme dette i boligstylingen. Jeg har faktisk solgt masse gjenbruksvarer også. Det var egentlig ikke ment å være butikk her, men det er det visst blitt, avslutter hun med et smil.