– På Aker Brygge er har det vært noen som allerede har tilbrakt to uker i kø. Og det kommer til å være lang kø også foran døra i Hamar torsdag, for vi har hele Innlandet som nedslagsfelt, spår butikksjef Martin Lillemæhlum hos Vinmonopolet i Hamar.

Billig og dyrt

Årets Burgund-slipp i Norge består av 477 forskjellige viner, fordelt på 163 hvite og 314 røde.

Inne på lageret på Vinmonopolet i Hamar står varene allerede klare til å settes ut i butikken denne uken.

– Burgund-slippet har noe for alle. Hos oss får vi inn viner fra 200 kroner og opp til 15.000 kroner.

Hva er det med Burgund-slippene som gjør at folk stiller seg i dagevis i kø?

– Godt spørsmål. Kortversjonen er at vinene kommer fra et område hvor det har blitt produsert vin i 2000 år. Siste 1000 årene har det vært systematisk dyrking og man har utnyttet de beste jordsmonnene.

– Regelverket i Burgund skaper et lappeteppe uten like, med vinproduksjon i ulike kommuner, enkeltvinmarker og enkeltparseller. Resultatet av Napoleons arvelov, der man i Frankrike arver likt i stedet for at man som i Norge har et odelssystem. Etter hvert blir det mye oppdeling av mark og svært mange vinprodusenter. Det blir knapphetsvarer samtidig som at det er en stor etterspørsel etter disse vinene internasjonalt, forklarer Lillemæhlum.

Hva slags viner har du fått tak i i år?

– Vi har fått 275 forskjellige varer. Rundt 100 hvite viner av den spesielt gode 2017-årgangen, og 175 rødviner som også leveres i 2017-årgangen, som er en klassisk årgang på rødvinssiden. Mye bra. Og mange av de største internasjonale navnene er representert med et lite antall flasker, som kvoteres slik at ingen kjøper opp alt.

Tre av de Hamar-ansatte har vært i Oslo for å teste rundt 50 viner i forkant av slippet. De resterende ansatte får være med på liten vinprøving i butikken torsdag.

– Kompetanseheving hos de ansatte, sier Lillemæhlum.

Kundekurs og felleslunsj

Parallelt med slippet har Vinmonopolet i Hamar lagt et kundekurs rundt Burgund samme uke.

– Fulltegnet på kort tid for lenge siden, naturligvis.

– I tillegg skal det være litt aktiviteter for de ansatte i butikken. Onsdag plasserer vi ut flaskene i butikken og torsdag kommer alle på jobb for å ta unna presset som er ventet i forbindelse. Da spanderer vi Boeuf Bourguignon på de ansatte, selvfølgelig. Samtidig kommer det et besøk fra Vinmonopolet i Sandefjord for å se hvordan vi på Hamar håndterer slippet. Dermed får vi et søkelys på vinene og vindistriktet hele denne uka, sier Lillemæhlum, som internt har kalt uka han og de ansatte er inne i for «Week of Burgundy».

Er denne uka selve høydepunktet for dere som jobber i Vinmonopolet?

– Vi har også fire andre gode spesiallanseringer i løpet av året, men Burgund er helt spesielt på grunn av stemningen blant kundene og varene som slippes.