Gå til sidens hovedinnhold

«Første gangen jeg så ballett, og det var en opplevelse»

Artikkelen er over 1 år gammel

Når Nasjonalballetten dukket opp på tunet utenfor sykehjemmet ble det for mange av de eldre beboerne på Finsalsenteret et skjellsettende førstemøte med ballett.

Bla i motivene over for å se mer fra Nasjonalballettens Vang-besøk.

11 dansere opp fra Nasjonalballetten på tunet utenfor Finsalsenteret, med blant annet utdrag fra ballettene «Giselle» og «Le Corsaire».

Fikk ballettsjefen til å le

– Hvordan var dette? ville ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Den Norske Opera & Ballett vite etter forestillingen da hun tilfeldig oppsøkte ekteparet Anne og Olav Skinnehaugen, som satt på sidelinjen.

– Godt med alt som er unnagjort, svarer 88-åringen Olav med et glimt om øyet.

Svaret fikk Lorentzen til å bryte ut i latter:

– Nå har vi ikke fått øvet så mye som vi skulle ønske. Også våre dansere har vært på hjemmekontor.

– I utgangspunktet så tenkte jeg at «ballett er ikke noe for meg», men det var imponerende! Det var første gangen jeg så ballett, og det var en opplevelse. Fikk nesten følelsen av å se Hans Majestet Kongens Garde i aksjon, men denne gangen var det med mest kvinnfolk, svarer Olav.

– Vi har noen fantastiske mannlige dansere også som vi lover å få vist fram. Pass deg! Jeg kommer tilbake med noe helmaskulint, svarer Lorentzen.

Nasjonalballetten startet sin norgesturné for en måned siden og skal innom 40 stoppesteder, alt fra skoler og aldershjem til fengsler.

Lorentzen var glad for at de fikk komme på besøk i Vang:

– En fantastisk fin plass hvor vi følte oss veldig god tatt imot. Vi har gledet oss litt ekstra til å komme hit i Innlandet. Til og med kubanerne våre, som er vant med litt høyere temperaturer, klaget ikke.

Måtte prioritere

På sidelinjen sto også kulturvert/ansvarlig ved Finsalsenteret, Rita Hoel:

– For en unik sjanse for våre beboere! En opplevelse servert rett utenfor vinduet. For mange var det første møtet med ballett, sier Hoel.

Det var Nasjonalballetten som henvende seg til senteret og ba om å få komme fordi de er på en turné.

Hoel forteller at på grunn av smitteverntiltak måtte de dessverre prioritere hvem som fikk komme:

– Det var rift om de plassene vi hadde, fordi vi måtte sette en grense på 50. Det var ikke lov til større samling med folk.

– Og nå har vi sett at tunet vårt også fungerer fint som scene. Nå kan vi bare fortsette, sier senterets daglige leder, Olav Øverland.