Novasol er Europas største utleier av hytter og de ser nå et helt nytt bookingmønster til de norske hyttene.

– Bestillingene fra nordmenn har økt med over 20 prosent for høstferien i uke 40 og 41, sammenlignet med samme periode i fjor. Allikevel blir det færre hytteturister samlet sett, fordi antall utenlandske gjester synker, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol.

Utlendingene står vanligvis for den største andelen av bestillingene. Nå er deres tilstrømming midlertidig halvert.

– Har fått en ordentlig boost

Som en følge av at nordmenn i år har reist mer rundt i eget land tror Deglum at mange har oppdaget hvor fint ferieland vi har. Han tror dette med innenlandsferie vil normalisere seg når restriksjonene etter hvert oppheves, men han legger ikke skjul på at det har vært en solid oppsving i hyttemarkedet i 2020.

– Hyttemarkedet har fått en ordentlig boost i år og sjøhytter har det blitt solgt vanvittig mye av, men det er også bra bevegelse når det gjelder fjellhytter, sier Deglum som tror mange tenker lengre enn det å ha sitt eget lille feriehus.

– For mange er det å kjøpe hytte investering. Det skal veldig mye til om det blir et tapsprosjekt, sier han.

Oppgradering og videresalg er en måte å tjene penger på, men det å leie hytte er noe som er blitt stadig mer populært.

– Den langsiktige trenden er at denne ferieformen øker i hele Europa. Derfor ønsker vi å kunne tilby flere hytter i Norge. Mange har kjøpt fritidsbolig i år, og utleie kan bli en god inntektskilde i perioder da hytta ellers ville stått tom, sier Pia Buen.

Forventer bra salg

Krogsveen har hytter blant annet i Ringsakfjellet, Rendalen og Trysil samt på Budor og Sjusjøen i sin portefølje. Deglum regner med at de hyttene som nå ligger ute for salg kommer til å bli solgt relativt kjapt.

– Jeg tror at markedet kommer til å stabilisere seg og at det vi ser nå ikke er et tre som vil vokse inn i himmelen, men når det gjelder hyttesalget framover er jeg optimistisk og jeg forventer at de hyttene vi har til salgs vil bli solgt. Hyttene her i området er attraktive både for lokale og for kjøpene fra Oslo og omegn, sier han.